Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

Te mit dobsz a kukába, amit nem kellene?

2019. október 08. 14:14 - Zöld Misszió

two-workers-on-modern-recycling-plant-ravslzh.jpg

Írtunk korábban az elektronikai hulladékokról, és arról, elméletileg hogyan kellene kezelni őket. Vannak kijelölt helyek, ahol lehet őket gyűjteni, a háztartási szemetesben nem lenne szabad landolniuk. Miért végzik sok esetben mégis ott?

Ahogy a legutóbbi cikknél a hozzászólók is rávilágítottak, több terület van, ahol egyszerűen nincs a közelben lehetőség az elektronikai hulladékok leadására. Mivel sajnos nem alapvető, hogy minden településen legyen leadóhely, előfordul, hogy hiába lenne ott a szándék, meghiúsul.

Ott, ahol én élek, a helyi élelmiszerboltban gyűjtik az elemeket. De ez nincs kiírva sehol, az elemtartó sincs kirakva, a pultnál lehet leadni – már ha tudsz róla. Szájról szájra terjed a hír, aki hallja, hallja, aki nem, az nem. Így viszont sajnos tényleg elég nehéz úgy kezelni az elektronikai hulladékot, ahogy kellene.

Persze jelen van sajnos a nemtörődöm hozzáállás is. Sokan ráadásul azt hiszik, elektronikai hulladék elvétve keletkezik csak a háztartásokban, pedig az igazság az, hogy napi szinten dobálunk ki ilyesmit. De hetente párszor biztosan.

Milyen elektronikai hulladékok keletkeznek otthon?

  • Elemek. A távirányító, a gyerekek világító-zenélő játékai, az elemlámpa, a mérleg, az óra, és még hosszan lehetne sorolni, hogy mi minden működik elemmel. Rengetegen egyszerűen kidobják a lemerült elemeket a csere után, pedig nem lenne szabad. Gyűjteni kell őket kijelölt helyen, hogy szakszerűen dolgozzák fel, mert erősen szennyezőek.
  • Telefonok, tabletek. Te is lecseréled időnként a telefonodat? És hol a régi? Legtöbbünknél a fiók mélyén, mert hát kidobni mégse kéne, ha már működik. Mióta pedig okostelefonról van szó, az adatainkat is féltjük. Ha a megfelelő helyre adod le a régi mobilt vagy tabletet, szakszerűen semmisül meg, így nem kell aggódnod amiatt, hogy az adataid illetéktelen kezekbe kerülnek.
  • Tönkrement elemlámpa, számológép, villanykörte, távirányító, vízforraló, vasaló, elemes gyerekjáték, bármilyen kütyü. Bizony, ezek is elektronikai hulladékok, és az esetek többségében egyszerűen kidobjuk őket.
  • A nagyok: tévé, hűtő, mosógép, mikró, mosogatógép stb. Nem, nem az a megoldás, hogy kitesszük lomtalanításkor, ezeket ugyanis el sem kell vinni hivatalosan. Mégis, a legtöbben ezt teszik, ami semmivel sem jobb a kisebb elektronikai hulladékok kukázásánál.

 

De hova tegyem ezeket, ha nincs a környékünkön hulladékudvar?

Tudtad, hogy az elektromos eszközöket árusító üzleteknek vissza kell venniük az elektronikai hulladékokat? Sőt, még vásárlási utalványt is kell adniuk cserébe! Ha tehát nincs kijelölt gyűjtőhely a lakóhelyeden, vagy nem tudsz róla, egyszerűen sétálj be oda, ahol vetted az adott eszközt, és add le. Nem mondhatnak nemet, kötelező visszavenniük.

Fontos ugyanakkor, hogy csak azokat az eszközöket kell egy adott üzletnek visszavennie, amit ő maga is árusít. Mosógépet tehát nem adhatsz le egy olyan boltban, ahol mosógép nincs, de hajszárító van. A kategóriákra figyelni kell, de egyéb megkötés nincs, még csak nem is muszáj, hogy az adott helyen forgalmazott márka legyen.

És még valami: ne szedjük szét az elektronikai hulladékokat azért, hogy bármit is kivegyünk belőlük! Ez egyrészt, veszélyes, másrészt, szétszedett elektronikai hulladékot egyetlen szolgáltató sem fog átvenni. Úgy adjunk le mindent, ahogy van!

Lehetőség tehát mindig van, még ha nem is reklámozzák!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldmisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr4015209452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.10.09. 07:47:36

Szívesen olvastam volna arról, hogy mi történik ezekkel a hulladékokkal. Még mindig Ázsiába, Afrikába hordják őket, mert Európában nem éri meg a hasznosításuk?
Mert szerintem nem az a megoldás, hogy évente cseréljük az elektromos készülékeinket és ha leadjuk egy boltban, akkor a Föld meg van mentve.

zsszucsi 2019.10.09. 07:54:18

Az elektronikai hulladék mellett a kiürült festékes dobozok elszállítása még ennyire sem megoldott.
Hivatalosan veszélyes hulladék, tehát kommunálisba nem tehetem, a hulladékudvarok (már ahol van, mert ezek is szépen szűnnek meg) nem fodagják be, a boltba sem vihetem vissza.
Amit tudok tenni, hogy felkeresek egy ártalmatlanító céget, ajánlatot kérek tőlük, majd fizetek és beviszem. Ilyen cég viszont jó, ha 30-50km-es körzetben van. Vajon az eladott festékes dobozok hány százaléka végzi így? Lehetne keményen betétdíjas, akkor talán többen visszavinnék...
De nagyon örülnék neki, ha valaki megcáfolna!

lenörd hofstadter 2019.10.09. 10:21:08

Ezért jó a három kuka, az alja sok dolgot begyűjt...
Csak arra kell figyelni, hogy ami gázos, az zacskóban legyen, hogy a kukásautóba döntés közben se látszódjon mi van benne.

Egil 2019.10.09. 11:28:00

@zsszucsi: nagyon jó példa a festékes vödör/maradék festék. Keress a közeledben vagy távolabb egy olyan hulladékudvart, ahol átveszik. Te nem leszel jogosult leadni ott, tehát keress a körzetükben egy ismerőst, aki leadhatja vagy akinek a nevében leadhatod. Ellenőrizd, hogy ne legyen szemétszállítási tartozása, vigyél igazoló csekket. Nekem így sikerült:-)

A mi városunkban van lehetőség évente 1x leadni az elektronikai hulladékot, de nincs hulladékudvar. A festékmaradékok évek óta álltak a garázsban, de aztán a közelben, egy nálunk sokkal kisebb városban nyitottak hulladékudvart. És kurva nagy szerencsémre, anyósomék a szomszéd településen laknak és jogosultak leadni. Na így ment.
De ez igazából egy vicc....

kacsa. 2019.10.09. 13:56:34

Ha a hulladékok környezetre való ártalmassága mellett azt is belevesszük a képbe, hogy mennyit kell velük autókázni, hogy szabályosan meg tudjon tőle szabadulni a kedves állampolgár, akkor akár még az is kijöhet, hogy egyes dolgokat akár környezetbarátabb lenne simán bedobni a kukába vagy elégetni.
Budapesten szerencsére van pár hulladékudvar, de adott, hogy melyikben milyen típusú hulladékot vesznek be, melyik kerülettől. De ha tele van a konténer, akkor nem veszik be ott sem, ahol elvileg be kellene. Régebben lehetett tudni, hogy melyik típust mikor ürítik, így tudtuk időzíteni a látogatást, de az utóbbi pár évben (rezsicsökkentés + kukaholding) erősen forráshiányosak a hulladékkezelő cégek is, ezért ritkább és véletlenszerű, hogy mikor szállítják el, még az ott dolgozók sem tudják előre. Amit tudunk, szelektíven gyűjtünk, megpróbáljuk úgy szervezni, hogy olyankor menjünk abba a hulladékudvarba, amikor amúgy is arra lenne dolgunk, de az, hogy több különböző helyre kell vinni, elő kell hozzá bogarászni a szemetes csekket és lutri, hogy ott beveszik-e, elveszi az ember kedvét ettől. És akkor ez Budapest, a szállításhoz tudunk szerezni autót és van hol tárolni a hulladékot, amíg el nem visszük.
süti beállítások módosítása