Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

Te mit dobsz a kukába, amit nem kellene?

2019. október 08. 14:14 - Zöld Misszió

two-workers-on-modern-recycling-plant-ravslzh.jpg

Írtunk korábban az elektronikai hulladékokról, és arról, elméletileg hogyan kellene kezelni őket. Vannak kijelölt helyek, ahol lehet őket gyűjteni, a háztartási szemetesben nem lenne szabad landolniuk. Miért végzik sok esetben mégis ott?

Tovább
5 komment

Milyen lesz az életünk, ha nem vigyázunk jobban a környezetre?

2019. szeptember 12. 00:51 - Zöld Misszió

A környezetvédelem fontosságáról egész életünkben hallattunk, mostanában azonban gyakrabban kerül elő a téma. Ennek az az oka, hogy a szakértők szerint elértük a kritikus pontot: ha nem húzzuk be a féket, „most már tényleg” baj lesz. Ezt azonban mintha nem akarnák az emberek meghallani.fenntarthato.jpeg

Valószínűleg erősen működik a struccpolitika is, de a vállvonogatás másik oka az lehet, hogy nem igazán tudja a többség, mit is takar az a „nagy baj”. Emlegetik, hogy „ez így nem mehet tovább”, „változásra van szükség”, „lassítani kell”, „baj lesz ebből az életmódból”, „nem fenntartható”

Erre pedig sokan legyintenek. Nem tudják, mire számíthatnak konkrétan, milyen lesz a világ, mondjuk, 30 év múlva, ha minden úgy marad, ahogy most van, és nem kezdünk el komolyabban foglalkozni a környezetvédelemmel. Amiről pedig nem tudunk konkrétumokat, azt hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, elintézni egy vállrándítással.

Mi is a probléma?

Egyszerűen fogalmazva az, hogy ész nélkül fogyasztunk, rengeteget. Ez azért rossz, mert a Föld nyersanyagai, forrásai végesek. Ennek ellenére mi, emberek, úgy élünk, mintha végtelen mennyiségben állnának rendelkezésünkre.

Idén júliusra elfogyott az éves nyersanyagkeret. Nyilván nincs valójában ilyen keret, annyit használunk, amennyi „kell”, de annyit használtunk fel az év első felében, amennyit egész évben kellett volna. Ha pedig ez így marad, elég hamar kimerül a készlet.

És hogy mi lesz ennek a következménye?

Ha röviden akarjuk leírni, akkor az, hogy luxusnak fog számítani mindaz, ami ma természetes. Egész egyszerűen azért, mert olyan kevés forrás fog a rendelkezésünkre állni a (most még) mindennapi dolgokhoz, hogy muszáj lesz velük spórolni.

Ez a következőkben okoz fennakadást (a teljesség igénye nélkül):

  • Élelmiszerellátás. A szeszélyessé váló időjárás, a talaj adottságainak változása tönkreteszi a termést. Egyre többen leszünk, egyre több élelem kellene, de kevesebb lesz, ami komoly válsághelyzetet eredményez.
  • Nyersanyagok. Sok elfogy, ami meg nem, annak az egekbe szökik az ára. Csillagászati ára lesz a víznek, áramnak, üzemanyagnak, fűtőanyagoknak.
  • Menekültek mindenütt. A fejletlen országokban még nehezebbé válik a megélhetés, a forró éghajlatok élhetetlenné válnak. Az emberek emiatt vándorolni kezdenek élhetőbb helyekre, így ezek a területek a zsúfoltság miatt lesznek ugyancsak élhetetlenek.
  • Gazdasági válság. Megáll a gazdasági növekedés, mert egyszerűen nem lesz miből növekedni, nem lesz mit felhasználni hozzá. Ez munkanélküliséggel, az általános életszínvonal esésével fog járni.

Nem a következő generációk gondja

Röviden tehát: drágulás, sok terület elnéptelenedése, versengés a megmaradt nyersanyagokért, válság, éhezés. Még az ivóvíz sem lesz magától értetődő.

És mindez mikor történik meg? Várhatóan 30 év múlva. Igen, még a mi életünkben. Hacsak be nem húzzuk most a féket, és veszünk vissza a tempóból magunktól, amíg még lehet. Ha nem tesszük, akkor később kénytelenek leszünk, csak nem önszántunkból, és sokkal durvább mértékben, rosszabb körülmények között.

1 komment

Újrahasznosítható, de drága – akkor ne is foglalkozzunk vele?

2019. szeptember 12. 00:41 - Zöld Misszió

a-pile-of-cigarette-ends-and-ash-ph3k699.JPGAz előző bejegyzésben taglaltuk, hogy milyen szennyezőek a cigarettacsikkek, amik tonnaszám vannak eldobálva mindenütt. Ez a probléma gyakorlatilag világméretű, hiszen a dohányzás mindenütt jelen van.

Sokan emlegetik, hogy nincs elég hamutartó, szemetes, ahová lehetne a csikkeket dobálni, és ez igaz is. Az a tény ugyanakkor, hogy egy helyen gyűjtenénk a cigarettacsikkeket, nem oldaná meg azt a problémát, hogy tele vannak vegyi anyagokkal, és kifejezetten nehezen bomlanak le. Csak a szűrőnek több évtizedre van ehhez szüksége!

Tovább
2 komment

Csikkek mindenütt

2019. szeptember 03. 12:18 - Zöld Misszió

mit tehetünk, hogy ne így legyen?

lit-cigarette-butt-with-smoke-on-the-ground-plurdk7.jpgCsúnya, igénytelen, zavaró, és a környezetet is szennyezi a rengeteg eldobált cigarettacsikk az utcákon. A dohányzás egyébként is egy olyan téma, ami nagyon megosztja az embereket, az eldobált csikkek pedig nem segítenek azon, hogy a nemdohányzók könnyebben elfogadják ezt a szokást – és valljuk be, ez nem is csoda.

Amellett, hogy az elszívott cigaretták végeinek eldobálása esztétikai problémákat vet fel, a csikkek erősen szennyezik is a környezetet.

Tovább
Szólj hozzá!

Nem vállaljuk a pluszmunkát a környezetért

2019. augusztus 27. 03:31 - Zöld Misszió

borito.jpegA környezetvédelem olyan témakör, aminek fontosságával elméletben mindenki egyetért. A probléma ott kezdődik, amikor nemcsak bólogatni kell és néhány támogató kommentet írni, hanem tevékenyen is hozzájárulni. Ez ugyanis számos esetben jár plusz tevékenységekkel, némi kényelmetlenséggel, amit már sokan nem szívesen vállalnak. Jönnek az „én erre nem érek rá”, ha én másképp csinálom, az úgysem változtat semmin”, illetve „ez úgysem jó megoldás” kifogások. 

Tovább
6 komment

Környezetvédelem ára!

2019. augusztus 02. 11:59 - Zöld Misszió

gyar12.jpegA környezetünk védelme bátran kijelenthetjük, hogy nem olcsó mulatság, de mégis különböző okai lehetnek annak, hogy az emberek a környezettudatos megoldások helyett az elterjedtebb, ugyanakkor károsabb, szennyezőbb alternatívát választják akkor is, ha lenne lehetőségük másra. Nemrég írtunk arról, hogy mennyire nehéz megoldani a műanyagmentességet a mindennapokban, de számos olyan helyzet van, amikor simán dönthetünk a környezetkímélő verzió mellett, sokan mégsem teszik.

Tovább
11 komment

Mit számít az én szemetem?

2019. július 30. 11:51 - Zöld Misszió

szemetes1.jpegAmikor szóba kerül, hogy ki mit tesz a környezetvédelem érdekében, mennyire próbál környezettudatosan élni, nagyon sokszor hangzik el a címben is szereplő kifogás, hárítás. Mégis mit számít az én szemetem, ha a gyárak százszor többet szennyeznek, ha a Föld másik felén senki sem foglalkozik a környezetvédelemmel. Hiszen én csak csepp vagyok a tengerben, semmivel nem jobb a bolygónak, ha én odafigyelek, ez olyan kis mennyiség az egészet tekintve, hogy nem is számít. 

Tovább
23 komment

5 tipp, hogyan legyen a háztartásod zöldebb!

2019. július 26. 06:23 - Zöld Misszió

sz3.jpegValó igaz, hogy a ténylegesen nagymértékű szemetelés „nagyban” játszódik (azaz a gyárak, vállalatok szintjén), azért nem állíthatjuk azt, hogy mi, a „kisemberek”, nem termelünk sok szemetet. Hányszor üríted ki egy nap a benti kukát? Hány kiló szemetet visz el tőled a kukásautó egy héten? Ugye, nem is olyan keveset. És ha belegondolsz, mennyi ember él a bolygón, beláthatod, hogy a csekélynek tűnő mennyiség ennyi ember esetében igencsak durva mértékű lehet.

Tovább
Szólj hozzá!

Miért nem tudunk műanyagok nélkül élni?

2019. július 23. 06:17 - Zöld Misszió

p1.jpegA műanyagmentes július nevű kezdeményezésbe sokan vágtak bele lelkesen, de közülük jó néhányan buktak el már az első héten. Ennek kapcsán fel kell tennünk magunknak a kérdést: tényleg ennyire tele van az életünk műanyaggal? Komolyan létezik az, hogy nem tudunk ezek nélkül élni? 

Tovább
15 komment