Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

Miből van a legtöbb a kukádban?

2019. október 04. 03:54 - Zöld Misszió

garbage-bag-with-plastic-and-mixed-waste-6jf2vxs.pngDöbbenetes tud lenni, hogy egy háztartásban mennyi szemét tud keletkezni egyetlen nap alatt. Ezzel akkor szembesültem igazán, amikor láttam, hogy alig húzzuk ki a hetente egyszer forduló kukásautó érkezéséig, a végén már igencsak tömni kell azt a szemetest, hogy még beleférjen.

És ezen a ponton jöttem rá arra is, hogy nem ártana csökkenteni a termelt szemét mennyiségét valahogy, mert ez rengeteg, és biztosan meg lehetne oldani úgy is, hogy kevesebb legyen. 

Hogy ezt könnyebben elérjem, elkezdtem figyelni, mit dobunk ki leggyakrabban. Hát, nem fogok hazudni: sok dologgal nem tudtunk mit kezdeni, ami szerepelt a listán, de azért így is sikerült látható mértékben csökkenteni az egy hét alatt keletkező szemét mennyiségét.

Íme, a toplistás hulladékok:

  • Nejlonok, zacskók. Elképesztő mennyiségű nejlont dobálunk ki minden nap, és sajnos ennek a nagy része csomagolóanyag. Egyszerűen a boltban vásárolt élelmiszerek nagy része zacskóban van, ezt nagyon nehéz kikerülni. Valamelyest sikerült csökkenteni a saját textilszatyorral, a zacskó többszöri felhasználásával, illetve, amiből van csomagolás nélküli verzió, abból olyat veszünk. De sajnos így is maradt csomagolt termék bőven.
  • Papírok. Postaládába dobált értesítők, reklámújságok, blokkok, kartondobozok, és még hosszan lehetne sorolni. Nagyon sok minden van papíron. A jó hír, hogy ezek egy része legalább gyűjthető szelektíven, és újrahasznosítható, jó néhány azonban sajnos nem.
  • Ételmaradékok. Hát igen, bárhol előfordulhat, hogy nem esznek meg minden ételt időben, de mint kiderült, ez nálunk elég gyakori. Ez az, amit nagyon jelentős mértékben sikerült lecsökkenteni egy kis odafigyeléssel. Kisebb adagokban főzünk, vásárolunk, és sokkal kevesebb fajta étel van itthon egyszerre. Így sem marad éhes senki, de a pazarlás lényegesen kevesebb.
  • Törlőkendők, vatták, papírtörlő. Kisgyerekek mellett nálunk komoly mennyiségű nedves törlő fogyott, a konyhában következetesen használtuk a papírtörlőt, gyakran került elő vatta is. Nem mondom, hogy sosem kerülnek elő mostanra, de ritkábban. A törlőkendőt kiváltottuk mosható, nedves ronggyal, csak akkor használunk eldobhatót, ha megyünk valahová. A papírtörlő helyett is mosható rongy van, vatta helyett sok esetben mosható korongok.

Nem lett üres a kukánk, de azért látszik, hogy csökkent a szemét mennyisége a háztartásunkban. A kevesebb étel vásárolásával, illetve az eldobható tisztítóeszközök kiiktatásával pedig az is együtt jár, hogy kevesebb pénzt költünk, mint eddig, így ez anyagi szempontból is mindenképpen megéri. Van még hová fejlődni, és keressük is megoldásokat.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldmisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr5415191622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pattantyúk 2019.10.04. 22:41:36

A hulladék szelektálásával drámai módon csökken a szemét mennyisége!
Sőt, szinte nem is lesz szükség a kukára. Kiegészítve komposztálással persze. Ami szemétként megmarad, az az ételmaradékok (csontok, bőr, nyers húsról lefejtett zsír), tojáshéj (ez mehetne a komposztba, csak én nem teszem bele), dobozokról leszedett ragasztószalag (ez sincs sok) és van, amit el lehet égetni a kályhában (papírt, amivel kitöröltük a zsírt a serpenyőből) - szóval NINCS SOK SZEMÉT!
süti beállítások módosítása