Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

Újrahasznosítható, de drága – akkor ne is foglalkozzunk vele?

2019. szeptember 12. 00:41 - Zöld Misszió

a-pile-of-cigarette-ends-and-ash-ph3k699.JPGAz előző bejegyzésben taglaltuk, hogy milyen szennyezőek a cigarettacsikkek, amik tonnaszám vannak eldobálva mindenütt. Ez a probléma gyakorlatilag világméretű, hiszen a dohányzás mindenütt jelen van.

Sokan emlegetik, hogy nincs elég hamutartó, szemetes, ahová lehetne a csikkeket dobálni, és ez igaz is. Az a tény ugyanakkor, hogy egy helyen gyűjtenénk a cigarettacsikkeket, nem oldaná meg azt a problémát, hogy tele vannak vegyi anyagokkal, és kifejezetten nehezen bomlanak le. Csak a szűrőnek több évtizedre van ehhez szüksége!

A le nem bomló csikkek pedig szépen lassan, de biztosan mérgezik a környezetet. Kioldódik belőlük a maradék nikotin, kátrány és egyéb „finomságok”, amik szennyezik a vizeket, és veszélyeztetik az élővilágot.

Világos tehát, hogy a csikkeket be kell gyűjteni, el kell szállítani, és kezelni is kell. Ennek a költségeit akarja az EU 2021-től a dohánytermékek gyártóira terhelni – és valljuk be, ez egészen szimpatikus gondolat.

De mit lehet kezdeni a csikkekkel?

Ami azt illeti, a cigarettacsikkek feldolgozására, újrahasznosítására vannak technológiai megoldások, csakhogy ezek nagyon költségesek, ezért nem terjedtek el. És ezzel visszajutunk egy szintén korábban fejtegetett gondolatmenethez, mely szerint mindenki nagyon zöld, amíg a kényelmét (vagy jelen esetben pénztárcáját) nem érinti.

Adott egy nehezen lebomló, de legalább nagyon szennyező szemét, amit újra lehetne hasznosítani, de mi nem tesszük, mert drága. A baj csak az, hogy hamarosan a víz is drága lesz, amit elképesztő mértékben szennyeznek a cigarettacsikkek. Ezért ez a helyzet semmiképpen nem maradhat így. 

Kicsit mintha ébredeznének az emberek: lassan, és nem mindenki, de azért valami látszik. Egyre többen kezdik, vagy legalább próbálják elhagyni a nejlonzacskót, a szívószálat, olyan tárgyakat, amik a „leggyakoribb eldobott szemét” listán előkelő helyen állnak. Egyre többen választják a moshatót, újra felhasználhatót az eldobható helyett. Éppen itt az ideje, hogy káros szenvedélyeink melléktermékei ellen is elkezdjünk fellépni!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldmisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr715066914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2019.09.13. 10:33:38

Ha minden termék árában megjelenne a termék teljes “életciklusának” minden költsége, aminek fejében garantált lenne a begyűjtése és feldolgozása is az adott terméknek, akkor talán lenne mód a dolgok kordában tartására.

Értve ezalatt, hogy pl a cigaretta árában meg kéne jelennie nnakz egészségügyi és környezetvédelmi költségeinek is, aminek fejében viszont az államnak - lévén állami monopólium a lakosság mérgezése - kutya kötelessége lenne gondoskodnia minderről! Vonják be a gyártókat, kereskedőket, stb., teremtsék meg az ifrastruktúrát, a jogi környezetet a szabályozáshoz, szankcionáláshoz, hiszen a módjukban áll!

Oldják meg, az a dokguk!

morph on deer 2019.09.13. 10:41:04

@morph on deer:
Az “ifrastruktúra” infrastruktúra akart lenni, most, hogy látom.

Ami még ide tartozik:
A lakosság és a környezetvédők, azaz a mi dolgunk pedig az, - lenne, - higy megfelelő módon nyomást gyakoroljunk a mindenkiri kormányra ennek érdekében!
Az nem elég ugyanis, ha a vásárló “tudatos,” ha sem agyártó, sem a forgalmazó, sem a jogalkotó nem az!

A cigarettára visszatérve: igen, az állam húzza a legnagyobb hasznot ennek a szemétnek az árusításából, (is) akkor vegye is ki a részét a megoldásból!
süti beállítások módosítása