Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

Ne csak a pénz miatt húzd meg a nadrágszíjat!

2019. november 27. 19:25 - Zöld Misszió

woman-reading-shopping-list-in-store-byl8pg7.jpgAmikor spórolási tippeket keresel, biztos, hogy elsők között fogsz találkozni azzal, hogy ne vásárolj ötletszerűen, vezess listát, légy tudatos. Az a helyzet, hogy ezeket a tanácsokat környezetvédelmi szempontból is nyugodtan megfogadhatod. Ugyanis a háztartásokban a szemét tetemes részét teszik ki a fölöslegesen összevásárolt élelmiszerek. Emellett a különböző tárgyak halmozása sem túl környezettudatos, hiszen az előállításuk során keletkeznek káros anyagok.

Szép dolog, ha nem használsz szívószálat, igyekszel csomagolásmentes termékeket venni, és viszel saját vászonszatyrot a boltba ahelyett, hogy nejlont kérnél a vásárlás végén. Van azonban még valami, amit megtehetsz annak érdekében, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomod: ne pazarolj! 

Elfelejtettünk mértéket tartani

Egész egyszerűen túl sok mindent vásárolunk, mert megszoktuk, hogy ott van, rendelkezésre áll bármikor. Nincs tervünk, hogy mit főzünk, elmegyünk a boltba, veszünk mindenfélét, aztán majd lesz belőle valami. Majd ott, menet közben kitaláljuk. Nem tudjuk eldönteni, hogy sokát vagy szalámit vegyünk, veszünk mindkettőt. Úgy megkívántuk a csokit, vegyünk azt is. De jól néz ki ez a póló, vegyük meg. 

Hosszan lehetne még sorolni, mi mindent vásárolunk fölöslegesen. Aztán a kuka tele van lejárt élelmiszerekkel, amiket megvettünk, de nem ettünk meg. Vagy túl sokat ettünk azért, hogy ne romoljon meg. Ott a rengeteg ruha a szekrényben, aminek a negyede is elég lenne. 

És ez csak néhány példa arra, hogyan pazarolunk napi szinten. Az a kisebbik baj, hogy a pénzt fölöslegesen költjük. Sokkal nagyobb gond, hogy az embereknek ezen magatartása miatt van mindenből túlkínálat, hihetetlen mennyiségű terméket állítanak elő, ami súlyosan terheli a környezetet. Ezek egy része pedig el sem jut a felhasználásig, így ráadásul értelme sincs. 

Vásárolj tudatosan! 

Hogy ezen az ész nélkül fogyasztáson felülkerekedj, kezdj el tudatosabban vásárolni. Ennek a legegyszerűbb módja, ha előre átgondolod, mit szeretnél enni, főzni, mi hiányzik otthonról (ami tényleg hiányzik), ezeket összeírod, és listával mész a boltba. Ott pedig célirányosan, csak a listán szereplő termékeket szerzed be.

Ez több szempontból is kifizetődő: a kevésbé pazarló életmód jót tesz a környezetnek, a pénztárcádnak, sőt, a vásárlással töltött időt is lerövidíti. Hiszen nem nézelődsz, andalogsz a boltban fölöslegesen, csak végigszaladsz a listád szerint.

Ezzel az egyszerű változtatással elérheted, hogy kevesebb szemét kerüljön a kukádba, és otthon is kevesebb lesz a lim-lom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldmisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr4415322752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása