Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

Ne dobj ki mindent, inkább dekorálj!

2019. október 26. 13:45 - Zöld Misszió

adobestock_272308595.jpegAz újrahasznosítás sokféleképpen értelmezhető. Újrahasznosítás az is, amikor a kiválogatott hulladékot feldolgozzák, és újabb termékek készülnek belőlük. És az is, amikor Te a saját otthonodban odafigyelsz arra, hogy minél kevesebb dolog landoljon a kukában, inkább igyekszel újra felhasználni, amit lehet.

Újrahasznosítás, ha többször használod ugyanazt a szatyrot, ha a PET palackot nem dobod ki, hanem elöblíted, és újratöltögeted. Ebbe a kategóriába tartozik az is, amikor az otthonod díszítéséhez nem költöd a pénzed lakberendező boltokban, hanem néhány DIY projekt keretében felhasználsz olyan dolgokat, amiket amúgy kidobnál. 

Mit tudsz dekorációvá alakítani?

  • Elnyűtt farmerból díszpárna. Egy szétkoptatott nadrággal nem sok mindent lehet kezdeni, legalábbis ruhaként. Viszont mivel tudjuk, milyen környezetszennyező folyamat a textil előállítása, vétek lenne egyszerűen kidobni. A nadrágot/szoknyát/dzsekit szétbontva az anyag újra felhasználható. Készülhet belőle például díszpárna patchwork technikával, ami jól fog mutatni a kanapén. Ha valami praktikusabbra vágysz, a farmertáskák is nagyon divatosak!
  • Kartondobozokból csinos tároló. A kartondobozok rendszerint a szemétben végzik, jobb esetben a szelektív szemétgyűjtőkben. Eközben pénzt adunk ki szép színes, mintás tárolódobozokra a polcainkra, a gyerekek játékainak tárolására. Minimális varrástudással fel lehet turbózni kicsit a kartondobozokat is! Annyi a dolgod, hogy varrj rájuk huzatot, akár újrahasznosított anyagból, és máris designos tárolóid lesznek, amik ráadásul egyediek is.
  • PET palackból hógömböket. Közeleg a karácsony, és bár a hógömb kicsit elcsépelt ajándéknak tűnik, a saját kezűleg készített hógömbökkel más a helyzet. PET palackból Te magad is készíthetsz. Kerek kialakításút válassz, vágd le a tetejét. A talphoz használhatsz kartont, amire felragaszthatod azt, ami a hógömbben lesz: hóembert, hópelyheket, karácsonyfát stb. Ezután csak annyi a dolgod, hogy ráragasztod a palackot a talpra, és már kész is. Lehet igazi, vízzel feltöltött verziót is készíteni, csak karton helyett vízhatlan anyagot használj, és ügyelj arra is, hogy ne szivárogjon!
  • Feltűnt már, hogy ha alulról nézed a PET palackot, az olyan, mint egy virág? Ha elvágod az alját, és befested, különböző színű virágdíszítéseket kapsz, amik jól mutatnak például az ablakban, lámpákon.

A fenti példákon kívül számos lehetőség van arra, hogy kidobásra ítélt tárgyakat hasznosíts újra, készíts belőlük praktikus holmikat vagy díszeket. Nézz körül a Pinteresten, ezernyi példát láthatsz arra, hogy a szemét nem biztos, hogy szemét!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldmisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr9315265058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása