Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

Csikkek mindenütt

2019. szeptember 03. 12:18 - Zöld Misszió

mit tehetünk, hogy ne így legyen?

lit-cigarette-butt-with-smoke-on-the-ground-plurdk7.jpgCsúnya, igénytelen, zavaró, és a környezetet is szennyezi a rengeteg eldobált cigarettacsikk az utcákon. A dohányzás egyébként is egy olyan téma, ami nagyon megosztja az embereket, az eldobált csikkek pedig nem segítenek azon, hogy a nemdohányzók könnyebben elfogadják ezt a szokást – és valljuk be, ez nem is csoda.

Amellett, hogy az elszívott cigaretták végeinek eldobálása esztétikai problémákat vet fel, a csikkek erősen szennyezik is a környezetet.

Mitől olyan szennyező?

Attól, hogy rengeteg vegyületet tartalmaz, szám szerint akár 4000-et is. A szűrők csak évtizedek alatt bomlanak le. Annyira káros a cigarettacsikk a környezetre, hogy egyetlen darab képes 1000 liter vizet is beszennyezni – az utcákon pedig nem egy darab hever.

És hogy akkor miért is dobálják el?

Jó kérdés. A többség alapvetően abszolút nincs tisztában azzal, hogy az az apró, kétcentis valami ennyire mérgező. Valahogy úgy állnak hozzá, hogy egy alig látható apróság, nem olyan nagy gond, ha eldobom. Olyan természetes jó messzire elpöckölni a cigicsikket az utcán, mint kiköpni a rágót (amit egyébként szintén nem kéne).

A cigarettavégek a leggyakrabban eldobál hulladékok között dobogós helyet foglalnak el, a probléma tehát igen súlyos mértékű. Erre szerették volna felhívni a figyelmet idén februárban a „Csikkmentes február” nevet viselő kezdeményezéssel, ami egyúttal a problémákra is segített rávilágítani. Vagyis arra, hogy mi hiányzik ahhoz, hogy ne legyenek szétdobálva a cigarettacsikkek.

Hogyan lehet kevesebb csikk az utcán?

Sok dohányos panaszkodik arra, hogy sok helyen egyszerűen nincs lehetőség normálisan megszabadulni a csikkektől. Valóban komoly gond, hogy kevés nyilvános helyen a hamutartó, vagy az olyan kuka, amin van hamutartó (nem mellesleg sima kukából sincs sok). Az talán érthető, hogy nem cipelheti magával az ember a csikket egész nap. És nem, az nem jó, ha ledobja a csatornába, ettől nem szennyez kevésbé, csak nincs szem előtt.

Nem állítjuk, hogy minden megoldódik több hamutartó kihelyezésével. Nyilvánvalóan így is lesznek, akik ugyanúgy eldobják majd a csikkeket. De az is nagy eredmény, ha jóval kevesebben teszik majd ezt. 

Igaz, a februárnak már rég vége, de a csikkmentesség ettől még folytatható!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldmisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr1015037814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása