Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

Műfenyő vagy valódi? Melyik megoldás környezetbarátabb?

2019. december 03. 09:38 - Zöld Misszió

blurred-christmas-background-with-fireplace-and-pglkqz4.jpgSzámos, magát környezetbarátnak valló ember szemében a legnagyobb bűn az egész karácsonyosdiban maga a karácsonyfa. Mert néhány napért ki kell vágni fenyőfák millióit, aztán egy részük még arra a néhány napra sem kerül használatba (mert ugye nem mindegyiket veszik meg), de a többit is egyszerűen kidobják utána. Akkor már jobb választás a műfenyő, amit évekig használsz, és a te kedvedért nem fognak még egyel több fát kivágni. Egyértelmű, ugye? Vagy mégsem?

Fát éppen nem vágnak ki, de…

A tömeges fakivágás valóban nagy probléma a karácsonyi időszakban – habár ne legyenek illúziói senkinek, ez nem úgy néz ki, hogy végigmennek az erdőkön, és random fenyőfákat vágnak ki. Nagyjából mindenki tudja, hogy ezeket a fákat eleve erre a célra termesztik, így semmiféle erdőirtás nem történik a karácsony jegyében.

Ennek ellenére durva pazarlásnak tűnik, és meglehetősen szomorú az a gondolat, hogy néhány éves fák így végzik, csak mert az embereknek karácsonyfa kellett.

A műfenyő jobb megoldásnak tűnik, mert egyszer megveszed, aztán minden évben szépen kiveszed a dobozból, kihajtogatod, feldíszíted, amikor pedig már nem kell, összehajtogatod, és elpakolod. Nincs fölösleges fakivágás, nem dobsz ki semmit.

Igen, ez igaz, csakhogy egy műfenyő előállítása durván környezetszennyező folyamat, ezért nem feltétlenül biztos, hogy jobb választás, mint a minden évben új fa.

Hogyan készül? 

A műfenyők többsége PVC-ből készül, tetemes részük távol-keleti országban. Ez két okból gond: nehezen újrahasznosítható, vagy egyáltalán nem, illetve ha kidobjuk, egy örökkévalóság, mire lebomlik. Vagyis erősen szennyező.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a világ mási feléről hozzák ide azt a műfenyőt. Ez pedig szintén nagyon energiaigényes és környezetszennyező folyamat. 

Az tehát biztos, hogy a természetnek nem igazán teszünk jót sem azzal, ha kivágott fenyőfával karácsonyozunk, sem azzal, ha műfenyővel.

De akkor mi a megoldás?

Két elfogadható verziót is tudok mutatni. Az egyik az eredeti szokás felelevenítése. Ugyanis nem egy egész fát vittek be a házakba, csak egy nagyobbacska fenyőágat, és azt lógatták fel valahova, illetve dekorálták díszekkel. A kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad.

A másik, ami szerencsére egyre inkább teret nyer magának, az a cserepes fenyőfa. Nem kivágott fából lesz karácsonyfa, hanem egy cserépbe ültetett példányból, amit az ünnepek végén ki lehet ültetni – akár egy záró rituáléként. A fa így tovább élhet, nincs pazarlás.

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldmisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr7815336056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haXXor 2019.12.04. 11:39:50

Elsőre azt hittem, valami 'karácsony gyalázó' poszt lesz (nem bántás, de az index fele az ember azért bármikor találkozhat olyan 'progresszív' írással ami szerint a karácsony... és ide bármit be lehet helyettesíteni) de kellemes csalódás. Sok mindenről nem szól de maga a gondolat, hogy egy karácsonyfa ne csak karácsonykor létezzen, tök jó. Nekem egy pici fám van amit cseréppel együtt vettem meg. Sajnos ugye a lakásért annyira nem rajonganak ezek a fák, szóval most az ablakpárkányon pihen. Nem nagy, nem is férne el nagy nálam de legalább az enyém és megmarad(hat) sok-sok évre is akár. Szüleimnél műfenyő van, szerencsére nem dobják ki minden évben így nézve pedig szerintem annyira az sem rossz dolog :)

Nancsibacsi 2019.12.04. 12:21:43

Nekünk is volt fenyőfánk egyszer, kb 5000 db. Elülteted, 6-10 év múlva kivágod - ennyi. Ugyanolyan mint a kukorica vagy a búza, csak tovább nő és kevesebb gondozást/vegyszerezést igényel. Ha karácsony után kidobod, fűtenek vele - olyan hőerőműben, ahol jó hatásfokú az égés, a szennyező anyagokat szűrik, a hulladékhővel pedig távfűtenek - vagyis elég magas százalékban hasznosul, energiaként (~80-90%). Ha nem lenne fenyő, akkor gázt égetnének, ami nem megújuló.

A műfenyőnél általában rövid élettartamot - 4-5 év - szoktak számolni, de én ahogy látom az ismeretségi körben, egy műfenyő 10 évet biztosan, de 20-at is elég gyakran kiszolgál. Nyilván az előállítása környezetszennyező, de ha egyszer kifizetsz érte 50ezret, akkor nem fogsz 50ezerért blúzt meg nadrágot meg telefont venni - amelyek előállítása szintén környezetszennyező, de jóval kevesebb mint 20 év múlva lesz belőle szemét. Szóval ilyen szempontból a műfenyő se rossz választás, mert olyan dologra költöd el a pénzed, amit sokára fogsz kidobni. Persze ha téglát veszel karácsonyfa helyett, az nyilván még jobb - pláne ha bontott.

A környezetvédelmet nem ott kell kezdeni, hogy visszamegyünk a középkorba. Ha nem rendelsz meg évi 10 bizsut 2 dollár/db áron az Aliexpressről, máris többet tettél a környezetvédelemért, mintha lemondanál a fenyőfáról. Mivel ezeket az apró bigyókat is egyesével csomagolják fekete nejlonba, alatta bubis fóliába (nem lebomló), nehézolajat használó konténerszállítókkal hozzák ide Kínából (ami nem csak CO2, de a savas esőkért is felel), Európán belül rengeteg gépi és élőerőt, energiát, üzemanyagot használva jut el hozzád. Ja, és persze az Aliexpress szerverei is fogyasztanak ám - egy ekkora cégnek több ezer, esetleg 10ezer gépből álló szerverparkja van, amelyik klimatizált helységekben pörögnek 24/7. Szóval inkább rendelj kevesebb 2 dolláros kínai szarságot, amit 2 hónap után úgyis kidobsz, hogy ezzel csökkentsd a szerverek fogyasztását, és a globális logisztika környezetszennyezését.

Nancsibacsi 2019.12.04. 12:27:41

Amúgy a cserepes fenyőfához annyit, hogy BAROMI macerás. A mínuszokból nem lehet egyszerre bevinni a huszonfokos lakásba, és visszavinni se lehet. Vagyis elkezdheted kb 2 hétig szoktatni - kereshetsz egy 5 fokos, majd egy 15 fokos helységet, ahol napokig tarthatod, majd végül pár napra behozhatod a 22-24 fokos lakásba, utána meg vissza ugyanez. De vízkeresztig ne tartsd bent - 27-én már bontsd le -, mert különben tuti megdöglik. Ezt is próbáltuk, de 3-ból 1x sikerült túlélnie a Karácsonyt úgy, hogy eleve visszaváltós fát vettünk, vagyis jan 2-án vittük vissza a kertészetbe, félárért (szóval lehet az az 1 se maradt meg).
Emellett dög nehéz (föld+cserép kb ugyanannyi mint a fa), csúcsot nem faraghatod meg, és a vágott fenyő árának minimum a duplája. Szóval nem bejövős...

midnight coder 2019.12.04. 12:28:09

Ebbõl a postból is látszik, hogy a környezetvédelem és az intelligencia nagyjából kizárják egymást.

Az igazi fenyõ folyamatát tekintve lényegében biomassza hasznosítás: a fát elültetik, kivágják, megszárítják majd elégetik. Nem sokkal másabb, mint ha teszem azt energiaerdõvel teszik ugyanezt, bár a dolog hatásfoka valamivel alacsonyabb. Ami plusz terhelés lehet az max. az a logisztika amíg hazaviszed a fát, illetve persze ha becsomagoltatod hálóba, mert az kb. a leginkább környezetszennyezõ része a dolognak.

A másik oldalon a mûfenyõ valóban mûanyagból van, de kihúzza úgy 10-20 évig, ami azt jelenti, hogy egy évre lebontva kb. 0 a mûanyagterhelés a normál életviteledhez képest, feltéve ha nem egy lakatlan szigeten élsz és a partra vetõdõ döglött bálnákat eszed.

2019.12.04. 13:29:49

A fenyő technikailag tökugyanolyan haszonnövény, mint a búza vagy az árpa, csak ugye sokkal szebb, meg megsiratjuk, szegény búzakalászt meg nem, pedig csúnyábban végzi a klozetban, mint a fenyő a hőerőműben. Ettől függetlenül idén mi is egy műfenyőt vettünk otthonra, egyfelől mert szarok a karácsonyra, másfelől mert kevesebb vele a macera, elsősorban takarítás terén. Az élő fenyő a legproblémásabb, és jó eséllyel úgyis kinyíródik, kár vele vesződni.

yerico1 2019.12.04. 13:54:30

Volt cserepes fenyőm. Megvettem, kiültettem. 10 év alatt 10 méteresre megnőtt. Ugye senkinek sem kell ecsetelni, hogy mi lesz a kertből 10 év alatt, ha mindenhova fenyőfát ültet? Következő évben újra vettem. Amikor kiültettem volna, akkor láttam, hogy a barmai elkötötték a gyökerét, és úgy tették cserépbe. Ki is pusztult természetesen. Azóta a kertben gyümülcsfák nőnek, a fenyő meg vágott. Sajnos még mindig ez a legjobb megoldás.

Borathan 2019.12.04. 14:09:58

nálunk a műfenyő több, mint 40 (!) éves

matyi101 2019.12.04. 14:11:51

@Eugene Horse: Ha "szarsz" a karácsonyra minek veszel bármit is?

matyi101 2019.12.04. 14:13:01

Mind a posztból mind a kommentekből kimaradt, hogy a fenyőt a fenyőiskolákban nvelik tehát fenyvesek nem tűnnek el azért mert karácsony van. Ráadásul 1 HA fenyő termel egy rakás oxigént.

midnight coder 2019.12.04. 14:15:37

@matyi101: "Ráadásul 1 HA fenyő termel egy rakás oxigént."
Ami aztán az elégetésekor CO2-vé változik. Ami amúgy kb. mindenre igaz, beleértve az esõerdõket is. Az sem köt meg több CO2-t mint a benne álló faanyag.

2019.12.04. 15:38:01

Ami a cserepes fát illeti, ismerősök fáit nézve több mint fele elpusztult kiültetés után. A fát meg ugye ugyanúgy karácsonyfa ültetvényen ültették, ugyanúgy szállítani kellett a helyére. Emellett pedig nincs is mindenkinek hova kiültetnie.

2019.12.04. 15:44:02

@matyi101:
A kérdés nem ez, hanem hogy mekkora ökológiai lábnyoma van annak, hogy egy bizonyos területet fenyőültetvénynek használsz karácsonyra ahhoz képest, ha ugyanaz a terület simán erdő lenne, esetleg élelmiszer növényt termesztenének ugyanazon területen. Illetve ha már elégetik utána, az is kérdés, mennyire hatékony ez célzottan energiahasznosításra termesztett növényekhez képest. Ezen felül van még a logisztikája, mondjuk az minek nincs.

2019.12.04. 16:08:56

@matyi101: mert például van egy feleségem, akinek számít, őrá meg nem szarok, szóval van fánk. Oké így?

enrikokaruszo 2019.12.04. 17:00:29

a káposzták vagy a tulipánok életéért ki emel szót
mennyi hülye van, istenem

enrikokaruszo 2019.12.04. 17:03:20

@Eugene Horse: annyira azért nem vagy tökösgyerek, hogy ne állíts semmilyen fát mi?

Attilajukkaja 2019.12.04. 17:24:26

Nálunk már régóta saját készítésű, szimbolikus fenyőfa van. :o)

Terézágyú 2019.12.04. 17:39:33

@Nancsibacsi: @midnight coder:

Nemár, ezeket a dolgokat éééééén akartam megííííííííííííííííííííírni...
:)

Lobo Marunga 2019.12.04. 18:26:32

"Szomorú, hogy így végzik" Ez iszonyú nagy marhaság! A fenyő életének értelmét az adja, hogy reprodukálja önmagát. Ha ez sikerül neki, akkor sikeres és eredményes élete volt. csak mi látunk bele olyanokat, hogy jó neki sokáig élni. Tök mindegy neki, akkor jó neki, ha őutána is lesz fenyő. Mármost: Ha nem lenne a karácsonyfa-állítás szokása, akkor sok millió fenyővel lenne kevesebb a világon. Bármily furcsa tehát, a fenyő hatalmasat nyer azzal, hogy karácsonyfának termesztik. És minden gramm plusz műanyaggal veszít. Térjünk már észhez!

Balambér Kovács 2019.12.04. 23:16:21

@ zöld misszió (alias zöld beszéd):

" az ünnepek végén ki lehet ültetni " oszt, akkó a csákányos fagyott fődbe való elhantolásbó, szerinted mi lesssssz??
Műfenyő!

CCnick 2019.12.05. 07:21:14

@enrikokaruszo: érdekes elképzelésed van a "tökösségről"

2019.12.05. 11:14:41

@enrikokaruszo: kinek kell egy síró feleség látványa? :))))))
süti beállítások módosítása