Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

Ne dobjuk a kukába az elektronikai hulladékot!

2019. július 18. 07:46 - Zöld Misszió

electronic2_1.jpegLegtöbben tudják, hogy az elektronikai hulladékok külön kategóriát képviselnek a hulladékokon belül, ezeket nem lehet csak úgy kidobni a kukába, mégpedig azért nem, mert erősen szennyező hatásúak, tele veszélyes anyagokkal. Speciális kezelést igényelnek, amit erre szakosodott cégek végeznek. Magánszemélyként annyi a dolgunk, hogy hulladékgyűjtőknél adjuk le őket, a többit pedig rájuk bízzuk.

Másrészről, ezeket nem is feltétlenül célszerű kidobálni: ebbe a kategóriába tartoznak számítógépek, mobiltelefonok, tabletek, amik személyes adatokat tartalmazhatnak. Nyilván senki nem örül neki, ha ilyesmi illetéktelen kezekbe kerül. Ha gondoskodunk róla, hogy az elektronikai hulladékunkat szakszerűen kezeljék, akkor ez nem fog megtörténni, ezért a saját érdekünk is, hogy gondoskodjunk arról, hogy a megfelelő kezekbe kerüljenek.

Mi számít elektronikai hulladéknak?

Ahhoz, hogy felelősségteljesen járhassunk el, nem árt tudni, mi is tartozik ebbe a kategóriába. A lehető legegyszerűbben leírva: minden olyan eszköz, amely korábban hálózatról, akkumulátorról vagy elemekről működött. Tehát az említetteket kívül a nyomtatók, a tévék, a kenyérpirítók, mikrók, vízforralók stb. – nagyjából minden, ami elektromos a lakásunkban és azon kívül.

Ennek tudatában nem nehéz elképzelni, mennyi elektronikai szemetet termelünk. Rengeteget. Elavult a laptop, lecseréljük. Átlag kétévente a telefonunktól is megválunk, és újat veszünk. Ugyanez a sorsa a tabletnek, és tévéből is lehet mindig jobbat, nagyobbat venni. Ez a terület rettentő gyorsan fejlődik, az emberek pedig nem akarnak lemaradni, ezért folyamatosan frissítik az eszközparkot. Otthon is, és a munkahelyeken is. A e-szemét meg csak gyűlik folyamatosan.electronic1.jpeg

Segítsünk újrahasznosítani!

A jó hír, hogy legalább elég nagy része újrahasznosítható, hiszen sok benne a fém, amiket előszeretettel használnak fel újabb kütyük készítéséhez. Azzal tehát, ha betartjuk a szabályokat, és teszünk róla, hogy szakszerűen dolgozzák fel az e-szemetünket, az újrahasznosításhoz is hozzájárulunk.

Ahogy említettük, a technika fejlődése miatt az elektronikai hulladék villámgyorsan termelődik, egyre nagyobb méreteket öltve. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan járjunk el a kezelésüket illetően!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldmisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr1614968728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagykörúton túli magyar 2019.07.19. 10:36:51

"Tehát az említetteket kívül a nyomtatók"
"Magánszemélyként annyi a dolgunk, hogy hulladékgyűjtőknél adjuk le őket, a többit pedig rájuk bízzuk."

Nem csak ennyi a dolgunk. Bár ezerféleképp kifizetjük a különböző hulladékkezelési díjakat (már amikor megvásároljuk is), adókat, stb, mégsem veszik át ott. Tapasztalat. Egy ismerősöm kollégájának a rokona hallotta valakitől. :) Szerencsére a kerületben éppen volt lomtalanítás, és más lehetőség nem lévén így az egyik kupac tetejére került.

lutria 2019.07.19. 14:18:55

Régebben volt olyan lehetőség hogy lomtalanítás környékén egy teherautóval lepakoltak több forgalmas helyen a kerületben,lakótelep közepén,piac mellett stb.és átvették az elektronikai hulladékot-erről szépen leszoktak,manapság el kellene cipelni a kerület egyetlen hulladékudvarába (csak kocsival megközelíthető)a régi~40kilós nagyképernyős tévét...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.07.19. 15:43:35

Lomtalanításkor az fkf kijelöl külön gyűjtőpontot a veszélyes hulladéknak, ide kell lerakni az elektronikusat is.

lutria 2019.07.19. 16:29:25

@droid_: Én is olvastam az oldalukon de a gyakorlatban már legalább 5+ éve nem láttam olyat,legalábbis nem nagyon reklámozzák még a házban kifüggesztett plakátjukon sem.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.07.19. 16:40:35

@lutria: nálunk a héten volt lomtalanítás, a gyűjtőpontot kijelölték és a valóságban is létezett, ugyanott ahol tavaly. Szerintem kérdezz rá ha nálatok nem stimmel.

DFK 2019.07.19. 20:08:54

Aha, a hulladékudvarban évente 2 darabot vesznek át.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2019.07.20. 14:14:21

Arról elfelejtkezel, hogy az ország nem csak butapestből áll, van egy csomó város és még több falu, ahol semmi lehetőség a leadásra. Egy kis faluban lakom, 50-60 km kéne kocsikáznom, hogy leadjam a régi tv-t. Majd ha megoldja az állam azt hogy az utolsó kis faluban legyen lerakat ahova le lehet rakni, akkor majd környezet tudatos leszek, addig meg elfér a padláson a sok elektronikai hulladék.
süti beállítások módosítása