Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

Nem vállaljuk a pluszmunkát a környezetért

2019. augusztus 27. 03:31 - Zöld Misszió

borito.jpegA környezetvédelem olyan témakör, aminek fontosságával elméletben mindenki egyetért. A probléma ott kezdődik, amikor nemcsak bólogatni kell és néhány támogató kommentet írni, hanem tevékenyen is hozzájárulni. Ez ugyanis számos esetben jár plusz tevékenységekkel, némi kényelmetlenséggel, amit már sokan nem szívesen vállalnak. Jönnek az „én erre nem érek rá”, ha én másképp csinálom, az úgysem változtat semmin”, illetve „ez úgysem jó megoldás” kifogások. 

Az nem is lenne baj, hogy néhány ember ilyen, a gond az, hogy ez a többségre jellemző. 

Nemrég a mosható pelenka kapcsán jött szembe velem egy poszt, és láttam alatta a kommenteket. Vita alakult ki azok között, akik használják a „mosipelust”, és azok között, akik az eldobhatónál maradtak. Végül egy kommentelő megfogalmazta a lényeget: mindenki nagyon zöld, amíg az az ő kényelmét nem érinti. És sajnos ebben nagyon sok igazság van.

Valóban versenyképes? 

A mosható pelenka ugyanis tökéletes alternatívája lehetne a sok eldobált pelusnak, amik mellesleg több száz év alatt sem bomlanak le, nagyon szennyezőek. Mégis kevesen használják, aminek igen egyszerű oka van: „én aztán nem mosok ennyit/nem fogok még ezzel is foglalkozni/nincs erre időm/nem dörzsölgetem kézzel a kakit”. Vagyis nem kényelmes. És ennyi elég is ahhoz, hogy a továbbiakban is az eldobható pelenka menjen, dacára annak, hogy milyen mértékben szennyező.

A poszt és a kommentek kapcsán eszembe jutott még sok környezetkímélő megoldás, amivel helyettesíthető lenne számos olyan, ami szennyezi a környezetet. Mosható sminklemosó vatta, betét, törlőrongy stb. És az a helyzet, hogy a legtöbbel ugyanez a baj: olyan alternatíva, ami macerás az eldobhatóhoz képest. Mi, emberek pedig lusták vagyunk, nem szeretünk olyan dolgokra időt és energiát pazarolni, amire nem muszáj, mert van egyszerűbb verzió.

Emiatt pedig a zöld verziók sajnos nem igazán versenyképesek az eldobhatóval szemben. Nem tudnak valós alternatívát jelenteni addig, amíg nem lesz ugyanolyan egyszerű a használatuk, mint a másik oldalon szereplő terméknek.

Visszalépés? 

Kicsit közhelyes a „nekem nincs erre időm” kifogás. De a nap nagy részében dolgozó, a maradék pár órában pedig a családot ellátó, házimunkával amúgy is folyton lemaradó, kapkodó ember talán mégis kicsit jogosan érzi, hogy semmi nem fér neki bele, ami plusz foglalkozást igényel. És sajnos ilyen a plusz mosás, teregetés, adott esetben sikálás is. 

Ráadásul, ha már kaptunk egy gyorsabb, egyszerűbb, kényelmesebb megoldást, kevesen vagyunk hajlandóak átszokni egy olyanra, ami körülményesebb, visszalépésnek éljük meg – még akkor is, ha a Föld számára éppen előrelépés lenne.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldmisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr9215025988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2019.08.28. 06:25:14

Igazándiból ez a semmitmondó írás sem más mint környezetszennyezés.
Volt egy kiinduló mondat amit olvastál valahol, azt felbővítetted 30 mondatra, de közben semmi érdemlegeset nem tettél hozzá.

Terézágyú 2019.08.30. 13:37:12

"mindenki nagyon zöld, amíg az az ő kényelmét nem érinti."

Valójában a modern ember legfontosabb törekvése a kényelem.
Szoktam mondani azoknak, akik a gázfütés környezetvédelméről beszélnek, és szidják a mocskos "fa-tüzelőket", hogy "biztos, hogy csak a környezetvédelem miatt választottad a gázfütést? Még véletlenül sem azért, mert a legkényelmesebb tüzelési mód? Tegyük fel, hogy a gázzal fütés nehézkes lenne, mondjuk óránként tenni kéne a gázkazánra egy "gáztéglát" (amiket tárolni kéne otthon) - és ugyanakkor meg a fával tüzelés lenne olyan, hogy nem kellene tárolni a fát, nem kellene óránként rakni a tűzre, csak egyszer begyújtod és kész... akkor melyiket választanád? a kényelmetlen, nehézkes, sok fáradsággal járó környezetbarát gázfütést, vagy a kényelmes, semmiféle gürccel nem járó - viszont füstölő, környezetszennyező fafűtést?????"
Na, melyiket?? Mert úgy könnyű választani, hogy a környezetbarát EGYBEN a legkényelmesebb is...

Ad Dio 2019.08.30. 20:43:47

A tárgyak árába bele kell venni azok semlegesítési/újrahasznosítási költségét. E nélkül nem lehet tömegek szintjén érvelni a környezettudatosság mellett.

Ad Dio 2019.08.30. 21:04:15

@Terézágyú:

"Szoktam mondani azoknak, akik a gázfütés környezetvédelméről beszélnek, és szidják a mocskos "fa-tüzelőket","

Ööööö... a fatüzelés sokkal környezet barátabb, mint a gáz. A fatüzelés megújuló energiaforrást használ fel, a gáz nem. A fatüzelés CO mérlege 0, ez utóbbinak viszont nem.
A gáz mellett nem a környzettudatosság, hanem az emberi egészségre gyakorolt hatása szól. A gáz füstje ugyanis az emberi szervezetre sokkal kevésbé káros, mint a fáé.

midnight coder 2019.08.31. 10:54:23

Alapvetõen az a dologgal a probléma, hogy a zöldek nem a Föld problémáit akarják megoldani, hanem az eljövendõ zöld náci párthoz tagtoboroznak.
süti beállítások módosítása