Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

„Nem gyűjtök szelektíven, úgyis egy helyre kerül”

2019. július 09. 02:37 - Zöld Misszió

_78a2030.jpgOlyan gyakran hallani a címben szereplő mondatot, és valljuk be, jogosságán sokan elgondolkodnak. Nagyon gyakran keringenek olyan történetek, hogy bár a városokban ki vannak helyezve a szelektív szemétgyűjtők, és sok ember lelkesen hordja is oda a szemetét, illetve otthon is szelektíven gyűjt, sajnos a szállításnál ezzel már nem törődnek, és végül minden egy helyre kerül.

Természetes, hogy ebben a helyzetben felmerül az emberekben a kérdés, hogy van-e bármi értelme annak, hogy kiválogatják a hulladékot, hiszen ha nagyban nem működik a szelektív gyűjtés, akkor kicsiben fölösleges vesződni vele. Ezzel a városi legendával le kell számolni.

Egy helyre kerül, de még is máshova!

Mit is lát az lakos? hogy megérkezik az kukásautó és két különböző frakciójú hulladékot is összegyújt egy konténerbe, de azt már nem látja, hogy maga a konténer osztott belső fallal rendelkezik így két fajta szeletíven gyűjtött hulladékot is tud egyszerre gyűjteni.

_78a0541.jpg

És mi van a szeletíven gyűjtött csomagolási hulladékkal?

Itt már vegyesebb a kép mert bár az utóválogatás során a legnagyobb részük újrahasznosítóhoz kerül, de mégis egy jelentős rész a kommunális hulladékkal együtt kerül ártalmatlanításra.

Nos, ebbe már nehéz belekötni, hiszen teljesen igaz, hogy a végeredmény a szelektív és a nem szelektív gyűjtés esetében ugyanaz. Ha valóban egy helyre kerülnek az összegyűjtött hulladékok, annak, hogy az egyes háztartásokban szelektíven gyűjtik a szemetet, hazánkban egyelőre valóban inkább a hozzáállás formálásában van szerepe. 

Mert miért kerül a szeletíven gyűjtött hulladék a kommunális hulladékhoz? 

Ha nem is minden esetben történik úgy, ahogy fentebb vázoltuk, sajnos igen és előfordul, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék végül valóban egy helyen landol. Ennek sajnos nagyon egyszerű oka van a szelektíven gyűjtött hulladékokat szennyeztt formában dobják bele a konténerekbe, így ráadásul nem csak a koszos hulladékot nem lehet újrahasznosítani, hanem az ezen szemét által tovább szennyezett különben tiszta szeletív hulladékot sem. Adott esetben a teljes mennyiség 30%-át is eléri az ilyen fajta szennyezett hulladék. De ez nem ok arra, hogy az emberek ne foglalkozzanak azzal, hogy szétválogatják a háztartásokban keletkező szemetet. Nem túl elegáns ugyanis hárítani a felelősséget, és ez egyszerűbb utat választani csupán azért, mert úgy gondoljuk, úgysincs értelme annak, amit csinálunk. Ha mindenki így gondolkodik, akkor a szelektív hulladékgyűjtés sosem fog igazán elterjedni. Azzal takarózni, hogy végül úgyis mindent összeöntenek, tulajdonképpen csak a felelősség lerázása.

Minden kicsiben indul 

A változtatásokat kicsiben kell elkezdeni! Ha az emberek többsége körültekintően szétválogatja a háztartásában keletkező szemetet, és mindennapossá teszi a szelektív hulladékgyűjtést, előbb-utóbb meg fog mozdulni nagyban is a gyakorlat ebbe az irányba. Viszont amíg csak egy-két háztartás szemetéről beszélünk, addig tulajdonképpen nincs értelme pénzeket ölni abba, hogy hatékony hulladékgazdálkodási rendszereket építsünk ki.. 

Ahelyett tehát, hogy áttolnánk a felelősséget, és azt gondolnánk, ami cselekedeteink úgysem számítanak ebben a kérdésben, tegyük csak szépen magunkévá a szelektív hulladékgyűjtést, hiszen sok kicsi sokra megy – így tudunk hosszútávon változásokat elérni!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldmisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr5614932700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stylex450 2019.07.09. 16:10:42

Szóval mosogassam el a konzervesdobozt, meg a majonézes műanyag flakont?
Ha kiszámolom, hogy erre mennyi meleg vizet+mosogatószert kellene elhasználnom, akkor hogy néz ki az öko-egyenleg?

midnightcoder2 2019.07.09. 16:40:27

Nem lehet, hogy szimplán a hulladék feldolgozás technológiája a szar, és a szelektív gyûjtés + agitprop helyett a hulladékfeldolgozás technológiájának fejlesztésébe kellene tolni a pénzt ?

Méhészborz 2019.07.09. 16:58:51

Ennyi pofátlan baromságot ritkán lehet olvasni.Mindenki hibás, csak aki a pénzt kapja, az nem.

muv 2019.07.09. 17:34:28

@stylex450: ne mosogasd el oket, de ne is dobd a muanyag szemet koze. ezt probalja a cikk
(nem tul erthetoen) mondani.
süti beállítások módosítása