Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

Miért nem tudunk műanyagok nélkül élni?

2019. július 23. 06:17 - Zöld Misszió

p1.jpegA műanyagmentes július nevű kezdeményezésbe sokan vágtak bele lelkesen, de közülük jó néhányan buktak el már az első héten. Ennek kapcsán fel kell tennünk magunknak a kérdést: tényleg ennyire tele van az életünk műanyaggal? Komolyan létezik az, hogy nem tudunk ezek nélkül élni? 

És a válasz: igen. Viszont a korrektség kedvéért megemlítendő, hogy ez nem feltétlenül azért van, mert hanyagok vagyunk, mert nem törődünk a környezettel, és direkt keressük a műanyagokat. Inkább azért, mert a társadalom van annyira beállva a használatukra, hogy még ha figyelne is az ember, sokszor képtelenség kikerülni. Mindjárt ki is fejtjük, hogy miért. 

p2.jpeg

Jársz boltba?

Ha igen, és ahelyett, hogy nejlonzacskót kérnél, vászonszatyrot viszel, az szuper. Viszont ennyivel nincs elintézve a műanyagmentesség, és ha elkezdesz vásárolni, gyorsan rájössz, hogy miért. Ha veszel egy csomagolt felvágottat, műanyagban van. Ha nem csomagoltat veszel, akkor papírba fogják csomagolni, aminek a belsejében nejlon van. A guriga sajt is nejlonban van, a mosószer műanyagban, a só, a porcukor nejlonzacskóban, egy üveg ásványvíz PET palackban. A papírzsepi, a WC papír, szintén nejlonban. Akárhová nézel, mindenhol nejlonzacskó, műanyag. És akkor Te még nem is kértél szatyrot, eleve ebben az állapotban tudod a boltban megvenni.

Az előzőekben ráadásul csak egy napi bevásárlás során előforduló tételeket néztük meg, az még fel sem merült, hogy veszel egy játékot a gyerekednek (vagy unokahúgodnak, unokaöcsédnek, akárkinek), veszel tisztálkodószereket, amik nyilván műanyag flakonban vannak, veszel kaját a kutyának műanyag zsákban, és még hosszasan lehetne sorolni. 

Mindent nem lehet kikerülni

Persze lehet mondani, hogy mindenre van megoldás, mindennek lehet egy zöld alternatívája, de az az igazság, hogy nem biztos. Látott már valaki valahol WC-papírt nejlon csomagolás nélkül? Vett már valaki mosószert, tisztálkodószereket flakon nélkül? Ásványvizet, üdítőt palack nélkül?

Műanyagmentes életet legfeljebb úgy lehet ma élni, ha mindent előállítunk magunknak, de valljuk be, ez nem igazán fér bele a modern ember életébe, aki munkahelyre jár dolgozni, és a nap nagy részét nem otthon tölti. Egyszerűen idő nincs arra, hogy ezt megvalósíthassuk. Ilyen körülmények között pedig sajnos a teljes műanyagmentesség nem működik – de azért arra törekedhetünk, hogy minél kevesebbet használjunk!

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldmisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr9514976048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.07.24. 06:07:44

Az utolsó bekezdés teljesen valós.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 06:15:43

Mert kényelmes a műanyag. Nincs értelme lemondani róla.

Gábor Révész 2019.07.24. 06:47:17

@MAXVAL bircaman közíró: Neked mindenhol ott kell hagynod a nyomodat, mint a meztelen csigának?

Ocsibogyo79 2019.07.24. 07:59:58

A Frosch-nak van papírdobozos mosószere, illetve van mostmár kartondobozos WC papír is (index.hu/gazdasag/2019/05/29/crepto_szilvia_piszke_narcisz_papir/). Persze ezeket nem lehet mindenhol beszerezni:-(

Egyébként én sem tudom, mások hogyan csinálják, mert bolti bevásárlásnál valóban szinte kikerülhetetlen a műanyag, ha pedig másként akarja megoldani az ember a dolgot, az rengeteg idő...

nemecsekerno_007 2019.07.24. 09:05:44

Inkább a szelektív gyűjtéssel lehetne jobban megoldani a dolgor...

tavaszkisasszony 2019.07.24. 11:06:35

@MAXVAL bircaman közíró: ön elképesztő ostobaságot mondott. megint.

GyMasa 2019.07.24. 11:33:57

Mondjuk, mintha pont az indexen lett volna egy cikk a minap, hogy a vászonszatyorral is az a baj, hogy legalább 100x kell felhasználni, mert annak meg a CO2 lábnyoma akkora.
Porcukrot lehet papírba csomagolva is venni.
Szódavizet lehet otthon is csinálni Sodastream géppel. Mi pont a nyomorult PET palack hegyek miatt álltunk át rá.
És végül, ahogy fentebb már más is írta, a normális szelektív gyüjtés is sokat segíthet.
UGyanis a teljesen müanyagmentes életet én ma nem igazán látom valós lehetöségnek.

erkölcsi hulla 2019.07.24. 11:39:42

A műanyag nem hiába hódította meg az élelmiszeripart. Nehéz, vagy egyenesen lehetetlen lesz kiváltani.

erkölcsi hulla 2019.07.24. 11:42:42

Mulattat a sok naív ember aki azt hiszi hogy ha majd Ő A Környezettudatos Ember műanyagmentesen próbál élni, bármit is hozzátesz a föld és a klíma zöldségéhez. Csepp sem a tengerben, nem az átlagemberek a fő szennyezők.

Terézágyú 2019.07.24. 12:04:29

Egy háztartásban (is) millió helyen használunk műanyagokat.

A kérdés, nem az, hogy kevesebbet használunk, mert ha kevesebb nejlonzacskót használunk akkor egy ezrelékkel használtunk kevesebbet, hanem az, hogy mennyit szemetelünk el ezekből.

A nejlonzacskókat is fel lehet használni újra - pl. a fagyasztókba ebben tesszük el a dolgokat (ott papírzacskót nem lehet használni) stb.

Terézágyú 2019.07.24. 12:05:26

"A papírzsepi, a WC papír, szintén nejlonban. "

Nem beszélve arról, hogy mennyire károsítja a környezetet ezeknek az agyonfeldolgozott papírtermékeknek az előállítása...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 12:14:29

@tavaszkisasszony:

Hol itt az ostobaság? Én szenvedjek nejlon nélkül, de a nagyurak meg gyárthassanak bármit?
süti beállítások módosítása