Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

Környezetvédelem ára!

2019. augusztus 02. 11:59 - Zöld Misszió

gyar12.jpegA környezetünk védelme bátran kijelenthetjük, hogy nem olcsó mulatság, de mégis különböző okai lehetnek annak, hogy az emberek a környezettudatos megoldások helyett az elterjedtebb, ugyanakkor károsabb, szennyezőbb alternatívát választják akkor is, ha lenne lehetőségük másra. Nemrég írtunk arról, hogy mennyire nehéz megoldani a műanyagmentességet a mindennapokban, de számos olyan helyzet van, amikor simán dönthetünk a környezetkímélő verzió mellett, sokan mégsem teszik.

Hogy miért, annak több oka lehet, ezek közül néhány valamelyest érthető, és persze van teljesen banális is. Legtöbbször a kifogás a kényelem, hogy nem akarnak kilógni a sorból, nem akarják, hogy mások különcnek tartsák őket. Illetve sajnos sokszor  a zöld dolgok drágábbak, és jó néhányan a pénztárcájuk megkímélése érdekében választják inkább a műanyagot, és egyéb, környezetszennyező változatokat.

De vajon tényleg többe kerül?

Sajnos igen  ez az állítás megalapozottnak tűnik, a zöld technológiák kifejlesztése, üzembetartása egyenlőre a fejlett, gazdak országok sajátja (itt el kell mondani, hogy sok mindenben Magyarország már csatlakozott az előbb említettekhez), de sokszor ami először drágának tűnik mégis az olcsóbb és sok esetben környezetkimélőbb megoldást is lehet találni. Ott van például a  nejlonzacskó mely ingyen, vagy max. 20 forintért lehet megvenni, mellette ki van rakva a többször is használható, erős vászontáska 300-500 forintos áron, vagy még drágábban. Mégis ki venné meg többszörös áron a vászonszatyrot, ugye? És ez csak egy példa a sok közül, amikor azt látod, hogy ha valamiből a kevésbé szennyező verziót választod, akkor többet kell fizetned, de mégis olcsóbb, mert ez tényleg csak első blikkre tűnik így, mert ha egy kicsit jobban belegondolsz, a 20 forintos nejlonzacsi mégsem olyan olcsó, ha minden bevásárláshoz veszel egyet. Vagy minden másodikhoz, harmadikhoz. Ráadásul nagyon sok szemetet termelsz vele. Szintén jó példa a drágának mondott LED-es izzó, ami viszont fényévekkel tovább bírja a hagyományosnál,  – arról nem is beszélve, hogy drasztikusan kevesebbet fogyaszt, így a végső elszámolásnál kiderül, hogy összességében olcsóbb. 

Környezetbarát csomagolás, tisztítószerek

Sajnos ebben az esetben egyértelműen létező jelenség, hogy a környezetbarát csomagolás drágább a nejlonnál, a környezetkímélő tisztítószerek ára is borsosabb, és lehetne még folytatni. Itt jön be a képbe a kicsit tudatosabb vásárlás, ami a mennyiséget és szükségleteket illeti. Kényelmi okokból ugyanis meglehetősen hozzászoktunk ahhoz, hogy mindenből túl sokat veszünk.kornyezet.jpegEnnek következtében rengeteg ételt dobunk ki minden héten, mert nem fogy el, megromlik, mielőtt megennénk. Egy átlag háztartásban 3-4-5 féle tisztítószer van, ami ugyanarra képes, nem egy flakon évekig áll, mielőtt kidobnánk, mert nem használjuk. Ha tudatosabban fogyasztunk, csak annyi ételt veszünk, amennyit megeszünk, csak egyféle tisztítószert, amit használunk is, máris kevesebbet költünk, nem mellesleg a hulladék  is kevesebb, amit termelünk. És az így megspórolt pénzből meg talán belefér, hogy a drágább, de összességében környezetkimélőbb  terméket válasszuk.

Zöldnek lenni tehát nem feltétlenül drágább, csak ésszel kell csinálni!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldmisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr9614986788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.08.03. 21:34:42

egy féle tisztitoszerrel mosogatsz, apolsz padlot, butort es wct...utana meg kinosod vele a kadat, meg felmosod a kovet a konyhaban?
ejha...

Belzebubo 2019.08.03. 21:40:11

20 Ft-os zacsi, vagy 500 Ft-os táska: tudod én is vennék e-BMW-t, vadi újan, de csak a 20+-os diesel BMW 300-ra fussa...Amig orbanisztánban a lakosság 1/3-ának a napi étkezés megoldása is bajos, hogy gyógyszerről, tamponról ne is beszéljünk, addig csak jobb esetben álmodozol, roszabb esetben elhajtanak, hogy neked olyan jól megy, hogy ez a legnagyobb problémád...

Zsuzsi25 2019.08.03. 22:31:44

@FILTOL: pont ez jutott eszembe nekem is.

midnight coder 2019.08.04. 09:33:23

@Belzebubo: Mert anno gyurcsanyisztánban a lakossáknak az az 1/3-a dőzsölt.

midnight coder 2019.08.04. 09:34:32

@Belzebubo: Amúgy a diesel BMW helyett vehetnél benzines Suzukit is, az is pont ugyanúgy elvisz A-tól B-ig és még tahónak sem néznek benne.

midnight coder 2019.08.04. 09:36:29

"Ott van például a nejlonzacskó mely ingyen, vagy max. 20 forintért lehet megvenni, mellette ki van rakva a többször is használható, erős vászontáska 300-500 forintos áron, vagy még drágábban."

index.hu/tudomany/til/2019/04/14/megsem_olyan_jo_a_kornyezetnek_a_vaszonszatyor/

Környezetvédőnek lenni nem drágább, de árt a környezetnek.

SzabDani 2019.08.04. 11:03:18

Amíg a fogyasztói társadalom keretei közt mozgunk, nincs jó megoldás. A zöld technológiákról, választásokról sokszor kiderül, h. nem is zöldek - a zöldséget is felhasználhatják ugyanis marketingcélokra. A tudatos nem fogyasztás, vagyis a személyes és a kisközösségi önellátásra törekvés az, ami valójában zöld. Amit ugyanis magadnak termelsz, azt nem kell vegyszerezni, gyárilag feldolgozni, szállítani, csomagolni. Persze ez nem kevés munkát jelent, de függetlenebb leszel a pénztől, az államtól a piactól, a multiktól és mindenféle szartól ami mai emberek életét irányítja. Természetesen senki nem lehet 100%-ban önellátó - de mondjuk egy tanyán élve egyedül már 50%-ban megoldható. Ha többen laknak együtt (pl. egy család) és másokkal csereberélnek, ez az arány tovább növelhető. Többet erről: zoldcsillag.blog.hu

Boar. 2019.08.04. 11:43:46

@SzabDani: "Amit ugyanis magadnak termelsz, azt nem kell vegyszerezni,"
Hát persze, azt elkerüli a gomba, hernyó, levéltetű csak mert magadnak termeled.
Ahogy azt a fogalmatlan fotelkörnyezetvédők elképzelik...
Abba már belegondoltál, hülyegyerek, hogy a "tanyasi" megoldásod hány embernek jelenthet életteret? Mi lesz a többivel? Felosztjuk a termőföldeket, erdőket kisparcellákra, hogy minél több embernek legyen "tanyája"? Egyben a termelés hatékonyságát lenyomjuk a béka segge alá oszt akinek nem jutott, had pusztuljon éhen. Ti bazdmeg megfordítanátok a civilizációt valami elbaszott romantikus álomország víziójával...
Ez a baj veletek bazdmeg, a fantáziátok szülte megoldásokat akarjátok ráerőltetni a világra környezetvédelem gyanánt miközben fogalmatok sincs a realitásokról vagy a várható következményekről. Most az lett a trendi "zöld" körökben, hogy lelkiismeretfurdalást keltetek, lehülyézitek a másként gondolkodókat(nem feltétlen direktbe, ahhoz gyávák vagytok, csupán azt sulykoljátok, hogy ha kicsit gondolkoznának az emberek, rájöhetnének, mennyivel jobb, olcsóbb stb. a ti megoldásotok)
A valóságban élő ember meg köp egyet és éli tovább a környezetszennyező életét...megérte...

SzabDani 2019.08.04. 13:33:41

@Boar.: nem vagyok "fotelkörnyezetvédő", én is tanyán élek, és így termelek kaját magamnak. Attól, h. te ezt nem tudod elképzelni, képzeld, lehetséges, és nem én vagyok az egyetlen, aki csinálom. igen, ilyen módszerekkel valamivel kevesebb terem, csakhogy annak a beltartalmi értéke sokkal magasabb. Az ipari módszerekkel termelt zöldségekben már alig van pl. vas, kalcium, magnézium és vitamin. Uígy más élelmiszerek esetében is így van ez, és mindezt mindenféle szintetikus szarral vagy pl. Indonéziából importált pálmazsírral, étrendkiegészítőkkel stb pótolják, a termőtalaj pedig közben tönkremegy. Igen, sokkal több embernek kéne ezzel foglalkoznia. Nem, nem mindenkinek, de az, h. csak a lakosság 5% foglalkozik mezőgazdasággal az fenntarthatatlan, mert ennek egyenes következménye az ökológiai válság (az iparosított mezőgazdaság tönkreteszi a talajt, kinyírja az ökoszisztémákat és a klímaváltozáshoz is hozzájárul.) A "valóságban élő emberek" azok, akik, akik egy mesterséges és marketing-eszközökkel irányított valóságban élnek - és ez igaz sajnos a magukat zöldnek gondolók jelentős részére is. A fotelhez épp itt ragaszkodtok, nyilván kényelmesebb, mint megragadni a kapa nyelét.. A következményekkel pedig épp ti nem törődtök, vagy egyszerűen letagadjátok, h. egyáltalán vannak problémák a rendszerrel vagy annyit mondtok csak, h. ezt úgysem lehet megváltoztatni. vagy? A fikázáson kívül vannak megoldási javaslataitok? Minden így jó ahogy van? A fogyasztói idiotizmusnak való megfelelés a realitás mércéje?

Boar. 2019.08.04. 15:58:40

@SzabDani: Figyelj csak hülyegyerek...Hány hektáron gazdálkodtok?
Hány ember él (az amúgy termőfölddel igen jól álló) Magyarországon és hány hektár termőföld van?
Számolj egy kicsit mielőtt a tanyasi létben találod meg a világmegváltást...
Nem öreg, ez lehet megoldás az egyénnek de nem a társadalomnak. Termőföldet birtokolni felelősség és egyre inkább az lesz. Az egyre nagyobb létszámú emberiséget nem lehet tanyasi módszerekkel etetni. A mezőgazdaság modernizálása is egyirányú folyamat, nem lehet hátrafelé haladni, bármilyen jól hangzanak is az ezzel kapcsolatos közhelyek.
Ahhoz, hogy a polcodon legyen só és bors, kereskedni kell. Ahhoz, hogy a hülyeségeidet a neten tehesd közzé, kell áram, kell net, kell egy eszköz és kell egy csomó ember munkája akik ehhez értenek nem a gazdálkodáshoz de valamiért mégis enni akarnak.
Az első lépés talán az lenne, hogy nem termelünk energianövényeket. Házi feladat, nézz utána, mennyi kukorica, napraforgó, repce termőterület van és ebből mennyit használunk fel üzemanyagnak.
A beltartalmi értékes okoskodásodra valami kimutatást esetleg? Csak mert baromság...
Vannak termények ahol tetten érhető, hogy a hozamért feláldozták a minőséget, ilyenek pl. a hibrid búzák. De a mezőgazdasági termelő végez tápanyag visszapótlást a talajba, te a kiskertedben egyáltalán nem biztos. A mezőgazdasági termelő olyan fajtákat választ amelyek elviselik a megváltozott körülményeket. Lehet persze a kiskertben jobb minőségű zöldséget, gyümölcsöt termelni de egyáltalán nem törvényszerű. Ugyanaz a nap süti az én paradicsomomat is a kertben mint a boltit...csak amikor az én kertemet már beszántottuk ősszel, a boltban még akkor is van paradicsom. Nem olyan finom, mint a nyári, de van.
A hús egy kicsit más, ott tényleg jobb a változatosabb takarmányon nevelt házi ámbár faluhelyen is divat megvenni a különböző tápokat. De ennek a húsnak az előállítása sokkal több erőforrást igényel mint az ipari termelés.
Amiről ti úgy gondoljátok, hogy zöld megoldás, arról egy kis mélyebbre ásás után könnyen kiderülhet, hogy csak a látszat környezetkímélő és az erőforrások pazarlása miatt valójában kártékonyabb mint az ipari ahol a sokszor elátkozott haszon kedvéért minden lépés ezerszer ki van számolva.
süti beállítások módosítása