Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

Miért lett közellenség a szívószál?

2019. július 03. 08:30 - Zöld Misszió

ss1.jpegBizonyára mindannyian hallottunk már arról, hogy 2021-től be fogják tiltani az Európai Unióban a műanyag szívószálat. Sokakban azonban felmerül a kérdés, hogy miért lett hirtelen közellenség a szívószál, amit egyébként nagyon régóta használunk szerte a világon. Miért lett egyik napról a másikra probléma a használata, és miért kell elhagyni, illetve lecserélni valami másra? 

Nos, nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a szívószál betiltásának környezetvédelmi okai vannak. A tengerekben, óceánokban, és a partokon leggyakrabban talált egyszerhasználatos műanyag termékek között ugyanis igen előkelő helyet foglal el a szívószál.

Kevesebb egyszerhasználatos műanyag 

Sokan örülnek neki, hogy a műanyag szívószálak betiltásával teszünk egy komoly lépést annak érdekében, hogy környezetbarátabbá tegyük egy kicsit a világot, és gátat szabjunk a mértéktelen szemetelésnek. Ne legyenek azért illúzióink, ez nem azt jelenti, hogy mostantól minden rendben lesz, és nem lesz több fölösleges szemetelés. De önmagában a szívószálak a kivonása igenis komoly lépés az ügy érdekében.

A szívószál ráadásul egy olyan eszköz, ami nélkül vígan lehet élni, csupán megszoktuk az évek során, hogy használjuk, éppen ezért komoly igény mutatkozik rá. Szerencsére azonban szívószál nemcsak műanyagból készülhet, hanem kevésbé környezetszennyező anyagokból is, mint például a papír vagy a fém. Ezek újrahasznosíthatók, utóbbi többször is felhasználható, így jóval környezetbarátabb megoldások születhetnek.

Rengeteg műanyag szemetet termelünk

A helyzet azért is kívánt drasztikus lépést, mert iszonyatos mennyiségű műanyag szemetet termelünk, ami nagyon nehezen, és sokára bomlik le, ez pedig igen komolyan megterheli a bolygónkat. Konkrétan, ha így folytatnánk tovább, ahogy most tesszük, 2050-re olyan szinten lennének teli az óceánok műanyaggal, hogy több lenne belőlük, mint halból. 

ss2.jpegA tengeri műanyagokkal ráadásul az a baj, hogy mivel évszázadok alatt sem bomlanak le, megbolygathatják a vízi élővilág rendjét. Többi élőlény is megeszi a műanyagokat, ami egyértelműen káros hatással van az egészségükre, különösen hosszabb távon.

A szívószál és a hozzá hasonló, egyszerhasználatos műanyagok betiltásával sokat tehetünk annak érdekében, hogy jelentősen mérsékeljük az emberek műanyag felhasználását, ezáltal pedig a műanyag szemetek mennyiségét. Ez hosszútávon egy egészségesebb és élhetőbb bolygóhoz vezet. 

Amikor tehát éppen nem örülünk annak, hogy nem kapunk eldobható szívószálat az italunkhoz, vagy egy felesleges macerának tartjuk a szívószál betiltását, gondoljunk arra, hogy hosszútávon ezzel igenis sokat teszünk bolygónk jövőjéért!

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldmisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr6814923706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.07.04. 09:11:45

Az Egyesült Királyságban már be van tiltva, folytatni kellene a sort a többi műanyaggal. A mostani generációnak lehetetlennek tűnik, de ne felejtsük, hogy csak az elmúlt ötven évben szokott rá az emberiség a műanyag termékekre, azelőtt megvolt nélkülük, szóval nem kell túl régre visszanézni, hogy kiderítsük, mik az alternatív lehetőségek. Csak egy kis ész kell, meg odafigyelés.

Legutóbbi nyaralásomon banánt láttam egyenként (!) zacskózva. Annak aztán mi értelme van?

midnightcoder2 2019.07.04. 09:47:50

Ez a szokásos zöld álcselekvés.Az a lényeg hogy sok-sok embert bevonjunk a Mozgalomba. Nem a cél a lényeg, hanem a sikeres social engineering. A tengerbe jutó hulladékok töredékéért felel Európa, ha te a belvárosban szívószálat használsz, az gyakorlatilag 0%-os eséllyel kerül a tengerbe.

Ezzel együtt persze nem rossz ötlet a mûanyagszemét csökkentése, de a szívószál helyett nagyobb jelentõsége lenne annak, hogy Pl. a 20 deka téliszalámit ne másfél négyzetméter mûanyagba csomagolják. Ahogy minden mást is a hústól a pendrive-ig. Ezt pedig nem a mozgalmárok tudnák elérni, hanem a politikusok.

gyongyi70 2019.07.04. 09:55:03

@midnightcoder2: Pontosan. A szívószálak egyébként nem maguktól ugranak fejest a tengerbe, hanem vki bedobja, széthagyja, ezért tiltás helyett a szemét megfelelő kezelését kellene népszerűsíteni. A törött üveg pl. nem közellenség, de belelépni a strandon nem kellemes.
Más. A papírszívószálat nehéz elképzelni, a többször használatossal meg az a baj, hogy a világ a klímaváltozáson a műanyagokon túl egyéb kiívásokkal is szembenéz, pl. a terjedő szuperbaktériumok. Nehogy több kárt okozzunk, mint hasznot.

Brix 2019.07.04. 10:07:46

A betiltás helyett az újrahasznosításra kellene állami pènztámogatásokkal segíteni. Vannak valóban haszontalan műanyagok, pl a szívószál tipikusan ilyen, de a műanyag zacskókat ès csomagolóanyagokat nem fogjuk tudni soha elhagyni, mert sok területen nèlkülözhetetlenek. A lènyeg szerintem az, hogy ne kerüljenek ki a termèszetbe szennyezőnek...Másrèszt, összglobális fordulat nèlkül alig van èrtelme az ilyen kampányoknak , amíg a fő szennyezőket nem èrdekli ez a problèma...

I_Isti 2019.07.04. 10:25:24

"A helyzet azért is kívánt drasztikus lépést, mert iszonyatos mennyiségű műanyag szemetet termelünk, "

Én-e? Nem a műanyagipar termeli hatalmas profittal? A szívószál sem szemétként kezdi, hanem mondjuk 100-asával bezacskózva jó pénzért...

okleveles naiv 2019.07.04. 10:29:26

Lehet, h nem hirtelen egyszerre kiváltani a műanyag szívószálakat, szatyrokat, palackokat, csomagolóanyagokat, de érdemes minél előbb nekifogni.
A törvényi szabályozás sajnos szükséges rossz, mert nagy általánosságban az emberek (gyártó és vevő egyaránt) pont leszarják a környezetszennyezést.

Az pedig nem érv az újrahasznosítható üvegpalackok visszatérése ellen, h a kretének eldobják és mások belelépnek a törött üvegbe. A kretének szét tudják verni a műanyag palackot is, és törött, repedt műanyagba is bele lehet lépni úgy, h elvágja a lábat.

Betétdíj és újrahasznosítás önmagában kevés, szigorú törvények, és azok betartatása kell mellé.

Ja, és a csillió forintos kérdés: ha az osztrákoknál, svédeknél, stb, de még a lengyeleknél is megéri a szelektív szemétgyűjtés és az újrahasznosítás, akkor nálunk hogyan lehet masszívan veszteséges.

gyongyi70 2019.07.04. 10:49:06

@okleveles naiv: Tévedés. A törött üveg nem a műanyag mellett szóló érv volt, csak arra példa, hogy minden szemét szemét és káros. Tehát fölösleges kiválasztani X vagy Y terméket és azt betiltani, felelőssé kikiáltani bármiért: az emberek viselkedésén (általában) kellene változtatni.

2019.07.04. 11:08:10

Amit fura, hogy nem tiltanak, azok a 10 darabos papirzsebkendők, sőt tőlünk nyugatabbra nincs is normál 100 darabos, hanem csak a papír dobozos, ami olyan formában nem minden célra jó, valamint a sokszor 10 darabos, és mostanában azt látom, hogy nálunk is egyre inkább eltűnik a hagyományos 100 darabos, és a sokszor 10-es veszi át a helyét, ami sokkal több felesleges műanyagot jelent. Holott a megoldás a hajtogatott, de papír dobozos lenne, ami viszont nem létező kategória.

A PET palackokat sem értem miért nem korlátozzák. Egy csomóan áltudományos maszlag alapján, vagy mert költözéskor elsőre nem ízlett nekik, a jó minőségű csapvíz helyett csak palackozott vizet isznak, 2 1.5 literes flakonnal számolva ez 730 darab pet palack, hol van ehhez képrst a szívószál. És semmi extra adó, Magyarországon még csak nem is betétdíjas, miközben a visszaváltható palackok anno ki lettek vezetve.

2019.07.04. 11:09:12

@UtazóTódi:
Van olyan tartós kenyér, amit szeletenként is zacskóznak. Meg a töltelékes kekszek egy része is ilyen.

Macropus Rufus 2019.07.04. 11:35:35

na meg van az aktuális patás ördög: a szívószál. Hát igen. De most, hogy be lesz tiltva, a bálna gyomrában sem lesz min. 40kg. műanyag zacskó... ja, még sem.

clemens 2019.07.04. 11:50:21

Az ilyen "nesze semmi fogd meg jól" akciók azt a hamis illúziót adják a naív tömegeknek, hogy most ők aztán egy mini supermanként megmenthetik a haldokló bolygót ha nem használnak szívószálat, meg műa zacskót.
Ez kész átverés!

Szaktanár 2019.07.04. 11:51:16

engem nagyon zavar ez a szívószál kitiltósdi. soha életemben egy db szívószálat vagy más műanyagot nem dobtam bele a tengerbe, meg úgy általában szemetelni sem szoktam, most mégis én vagyok büntetve a felelőtlen emberek/vállalatok miatt. itt az angoloknál már csak a kfc adja a műanyag szívószálat, már a meki sem (a burger kingről nem tudom, az nincs a környékemen). a boltban már nincs műanyag szívószál. adják ezt a szar kartont, ami kellemetlen érzés, múltkor kisebesedett tőle a szám. nem tudom, mi értelme van ennek, miközben más, milliónyi sokkal szennyezőbb dolog meg nincsen betiltva, ahogy rámutattak erre felettem a kommentekben.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.04. 12:05:07

szerintem irjatok meg 2000 cikket errol a baromsagrol.
utana jelzem 76ban mar volt papir szívószál.
es persze nyilvan, ha MI kocsog feherek itt ajropaban nem muanyag szivoszalat hasznalunk, akkor kevesebb szemete basznak ki indiaban, kinaban, afrikaban, del amerikaban (innen kerulnek a tengerekbe a muanyagok 80%ban.)

várom a levelet 2019.07.04. 12:08:54

én sohasem használtam szívószálat.de az anyámnak jó volt a kórházban.miért éppen arra szálltak rá,hisz ezer más dolog lenne.

várom a levelet 2019.07.04. 12:12:32

@Szaktanár: mivel nem vagyok tenger közelében,semmit nem dobtam bele.de az utcán sem szemetelek.mivel a gyerekemet is erre tanítottam ő sem fog.a műanyag zacskót kimosnám,újra használnám,ha nem esne szét,mire hazaérek.vegyél újat.

eßemfaßom meg áll 2019.07.04. 13:34:12

fekete szívószálból tök jó DIY méhsejtrácsot lehet csinálni vakuhoz.

ételizésítő 2019.07.04. 14:24:13

Biztos azért, amiért nálad a helyesírás közellenség lett.

ételizésítő 2019.07.04. 14:31:16

@Zabalint:
Baromka, a 10 db-os pzs elfér a zsebedben és nem koszolódik, a 100-as meg nem.
Te tényleg ennyire hülye vagy?
Hogy bírtál 15 éves korodnál tovább élni ennyi ésszel? Vagy még nem vagy annyi? Mert akkor érthető.

@gyongyi70:
A szívószál eredetileg és jó sokáig szalmaszálból készült, az angol neve nem véletlenül straw. Nem hiszem, hogy ma ne lehetne olyan szalmájú búzát/rozst/tritikálét/akármit termelni, aminek a szalmájából megint lehetne. És lebomlik hamar.

ételizésítő 2019.07.04. 14:33:42

Annak a sok baromnak, aki arra hivatkozik, hogy ő nem dobál semmit a tengerbe, mert nem jár tenget közelében: hallottatok már róla, hogy a folyók vize végül mind a tengerbe jut, és hogy a műanyag vagy lebeg, vagy úszik a vízben, azaz több ezer vagy tízezer kilométerre is elviszi a víz?

2019.07.04. 14:35:32

@gyongyi70: Nemrég kaptam egy büfében papír-szívószálat. Ugyanazt tudja, mint a műanyag, felületes szemlélő észre sem veszi a különbséget.

2019.07.04. 14:37:58

@UtazóTódi: A mostani generációról szólva: tizenéves gyermekeim egy csomó környezetkímélő szokást vezettek be a családban.

2019.07.04. 14:39:37

@I_Isti: A műanyagipar azért termeli mert mások (nem te, mások) használni akarják. Ha nem akarnák használni, nem érné meg termelni.

meheszborz 2019.07.04. 14:47:56

Csakkérdem, hogy a szívószál hol van a petpalackhoz képest?

Void Bunkoid 2019.07.04. 14:56:21

Szalmaszál.
Szövet zsebkendő (igen, ki kell mosni, és fúúúj, taknyos, de higgyétek el, a féknyomos alsógatya is ugyanilyen, oszt mégis textilbugyogót hordunk, és és nem eldobható egyszerhasználatos pelenkákat).

Meg amúgy a szemét - ha megfigyelitek -, meg a nem lebomlása csak azóta probléma, amióta ennyi szemetelő van a világon.

Ember van túl sok, nem szemét. A leghatékonyabb változás-tisztulás akkor jönne, ha az emberiség korlátozná magát. Nem kell népirtás, meg mittomén, csak brutális születésszabályozás, ami alól nincs kivétel - egy normális, becsületes születésszabályozási programmal akár 70-80 év alatt a felére lehetne csökkenteni az emberiség lélekszámát (pont ugyanúgy, ahogyan 70-80 év alatt a négyszeresére nőtt).

különvélemény 2019.07.04. 15:05:19

Balos országok, mint Kanada és Ausztrália megatonnányi műanyagot exportálnak Ázsiába, de közben szavazz a baloldalra, mert aki zöld, az csak balos lehet.
Ez az agymosás megy már évtizedek óta.

www.youtube.com/watch?v=-wFwsDWIrPk

munkanélküli informatikus 2019.07.04. 15:19:26

A rettenetes szívószál probléma csak egy gumicsont a sötét zöldek számára. Amíg a sok balek ilyen jelentéktelen marhasággal foglalkozik, addig a politikusok és a multik zavartalanul csinálhatják a milliószor körnezetszennyezőbb stiklijeiket.

midnightcoder2 2019.07.04. 15:30:29

@ételizésítő: Akkor gondolom te is azoknak az IQ bajnokoknak a sorát gyarapítod akik az út mentén dobálják szét a háztartási szemetüket. Mert ha kukába / szemetesbe dobod a szemetet, akkor az életben nem kerül be a folyóba, és így a tengerbe sem.

munkanélküli informatikus 2019.07.04. 15:35:47

@Void Bunkoid: Az emberek 99 százaléka nem hajlandó engedni az életszínvonalából, az általa már megszokott jó dolgokból. De ha holnaptól ugyanazt a szolgáltatást (szívószálat, nejlonszatyrot, akármit) megkaphatja ugyanabban a minőségben, de környezetkímélő anyagból, akkor sokan azt fogják választani, akár egy picivel drágábban is. Tehát aki azt mondja, hogy az emberek holnaptól ne használjanak szívószálat, az röhejes, mert szélmalom ellen harcol egy rozsdás kiskanállal.
Ugyanilyen röhejes az a cég is, amely ugyanannak a tárgynak a környezetnkméló változatát tízszeres áron próbálja elsütni, mert az emberek jóindulata nem korlátlan, a zöld dumával mindenre rávehető balekok száma véges.

2019.07.04. 17:13:24

@ételizésítő:
Képzeld te ostoba troll, eddig is tudtam, mi az előnye a 10 darabos zsepinek, de azért köszönöm, hogy bemutatkoztál.

2019.07.04. 17:18:56

@midnightcoder2:
Meg kell védjem ebben a kérdésben a trollt, ezt nem feltétlenül tudhatod, hiszen nem ismered a hazai szemétszállítás gyakorlatát, illetve stiklijeit. Én sem, de tekintve, hogy más országok elég sok veszélyes hulladékot exportáltak a fejlődő országokba, nem lennék meglepve, ha nálunk lenne hasonló.

Másrészt ha minden szemetünk belföldön is marad, attól még a probléma fennáll, hiszen attól még baromi sok ideignem bomlik le a műanyag, most képzeld el ha 2000 éven át így szemetelünk mennyi hely maradna, ami nem műanyag temető.

Gleccsertetű 2019.07.04. 17:20:18

Azért mert valami buzeráns zöld hippi kitalálta

Wildhunt 2019.07.04. 18:58:47

@Zabalint: a műanyag nem lesz probléma már párszáz év múlva sem. kb. Addig gond, míg egy baktérium rá nem jön, hogy kell lebontani.

midnight coder 2019.07.04. 19:24:17

@Zabalint: Párizs utcáit pedig mostanra 50 centi vastag lószar borítja. Ja bocs, nem is. Ma a mûanyag hulladék probléma, holnap aranyat érõ nyersanyag lesz. A technológia fejlõdik.

2019.07.04. 19:31:21

@midnight coder:
Anno New Yorkban és Párizsban elég sokan haltak meg amiatt, mert sok volt a szar az utakon. A műanyag a jelenben biztosan probléma, a jövőben meg nem tudjuk megoldódik-e, ha igen hogyan.

Szaktanár 2019.07.04. 19:46:34

@ételizésítő: folyókba sem szoktam dobálni semmit.
süti beállítások módosítása