Zöld Misszió

Egy zöldebb világért

5 tipp, hogyan legyen a háztartásod zöldebb!

2019. július 26. 06:23 - Zöld Misszió

sz3.jpegValó igaz, hogy a ténylegesen nagymértékű szemetelés „nagyban” játszódik (azaz a gyárak, vállalatok szintjén), azért nem állíthatjuk azt, hogy mi, a „kisemberek”, nem termelünk sok szemetet. Hányszor üríted ki egy nap a benti kukát? Hány kiló szemetet visz el tőled a kukásautó egy héten? Ugye, nem is olyan keveset. És ha belegondolsz, mennyi ember él a bolygón, beláthatod, hogy a csekélynek tűnő mennyiség ennyi ember esetében igencsak durva mértékű lehet.

Ne mentsd tehát fel magad a környezettudatosabb életmód alól azzal, hogy a nagyok úgyis többet szennyeznek, mert ettől még bizony neked is van ökológiai lábnyomod, amit csökkenthetsz egy kis odafigyeléssel. Az átállás csak eleinte nehéz és macerás: amint beépülnek az új szokások, már észre sem fogod venni, hogy változtattál a mindennapi szokásokon!

sz2.jpeg

Ha az alábbi 5 dolgot bevezeted az életedbe, máris zöldebb lehet a háztartásod!

  • Mosható minden. Papírzsepi, papírpelenka, papírtörlő, sminklemosó vattakorong… hosszan lehetne folytatni a sort, hogy mennyi eldobható dolgot használunk, amivel elképesztő mennyiségű szemetet termelünk. Sok mindennek van azonban mosható alternatívája, amikre leválthatod a papírt. Papírtörlő helyett például lehetnek állandó törlőrongyaid, a pzs is lehet rongyzsebkendő, a papírpelust felválthatja a mosható (nem, nem a régi tetra, sokkal hatékonyabb módszerek vannak már erre), a sminkletörlő is lehet simán textilből.
  • Állandóbb dolgok. Igen, jól sejted, eldobható szívószál helyett fém (vagy ne igyál szívószállal), eldobható műanyag pohár helyett elmosható, nejlonzacsi helyett textilszatyor (mondjuk egy régi, kidobásra ítélt pólóból varrva). Ezzel máris sokkal kevesebb lesz a szemét.
  • Újrahasznosítás. Ne dobálj ki mindent rögtön, ami szerinted már nem kell, inkább gondold végig, hogy mire lehetne még jó! Remek példa az előbb említett régi pólóból bevásárlószatyor, de még számos olyan, kidobásra ítélt holmit lehet találni egy háztartásban, amiből készülhetne valami más.
  • Javítsd meg a régit! A mai ember jó szokása, hogy ami nem működik már kifogástalanul, azt kidobja, és vesz egy másikat. A baj csak az, hogy ezzel szintén borzasztó sok szemetet termelünk. Természetesen van, amit tényleg nem lehet, vagy nem érdemes javítani, de sokszor nem ez a helyzet, és jóval kevésé terhelnénk a környezetünket, ha legalább megpróbálnánk.
  • Figyelj a fogyasztásra! Szintén mai szokás, hogy gyakorlatilag ész nélkül fogyasztunk, leginkább áramot. Minden árammal megy, minden folyton be van dugva, be van kapcsolva, és nem nagyon gondolunk bele abba, hogy ennek a pazarlásnak milyen hatásai vannak a pénztárcánkon kívüli dolgokra. Pedig a környezet sem túl hálás érte. Próbáld ezt kicsit mérsékelni, húzd ki, kapcsold ki a nem használt elektromos eszközöket, ne menjen a tévé háttérzajnak, ne legyen éjjel-nappal bekapcsolva a számítógép! A kis odafigyelés is sokat számít!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldmisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr4014976058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása